Begtipset: Mercedes E-klass från 2010

Mercedes E-Klass har alltid hyllats för sin elegans och för sin överlägsna komfort.

Men modeller har också brottats med kvalitetsproblem under flera generationer. Den förrförra generationen, på Mercedesspråk W210, blev ökänd för sina allvarliga rostproblem och kunder flydde.

Efterföljaren W211 var betydligt bättre, men rostade fortfarande lite för mycket för att det skulle vara helt okej. Den modellen har också haft lite strul med motorerna med beteckningarna M272 och M273, det var ett problem med balansaxlar som inte höll måttet. Krånglande luftfjädring har också varit ett irritationsmoment för en och annan E-Klasskund.

Verkar ha löst kvalitetsproblemen

När den nu utgående W212 kom som modellår 2010 verkar det mesta dock vara löst. E-Klass verkar här ha fått den kvalitet den alltid borde ha haft och vi har ännu inte sett vanliga problem med motorerna eller några rostproblem.

E-Klass fortsätter att vara trogen de kärnvärden som gjort modellen till en legendar bland premiumbilarna – skön elegans och komfort i världsklass.

W212 fortsätter att vara en av de skönaste bilarna att köra i den här storleksklassen.

Samtidigt upplevs W212 som rappare än sina föregångare.

Chassit har blivit bättre och styrningen lite rappare.

Att säga att W212 är rolig att köra är dock för mycket sagt.

Kombin har riktigt bra lastutrymme

Kombiversionen av E-Klass har ett lättlastat och mycket väl tilltaget lastutrymme. Med baksätet uppfällt sväljer E-Klass nästan 700 liter – och med baksätet nedfällt ska det gå att klämma in 1 950 liter last. Det är riktigt, riktigt bra siffror som krossar den svenska favoritlastaren Volvo V70. Dock är sedanerna mer eleganta och brukar dessutom vara mer välskötta. Kanske ett roligare begagnatval om man inte behöver massor av lastutrymme?

Oavsett om man väljer kombin eller sedanen har passagerare gott om plats i E-Klass. Kupén är luftig och bjuder på bra benutrymme. Interiören är stilren och ger ett exklusivt intryck, speciellt om bilen har någon av de skinnklädslar som fanns i tillvalslistan. Och det har många bilar på begagnatmarknaden.

Mercedes E-Klass är en av de premiumbilar som kostar en förmögenhet att köpa nya. Men när bilarna nu fått några år på nacken har priserna sjunkit ordentligt och plötsligt framstår en fin E-Klass med inte allt för många mil på mätaren som prisvärd. I flera fall blir det till och med billigare att köpa en Mercedes än en motsvarande Volvo.

PLUS

Komforten. Mercedes E-Klass är både kung och drottning på motorvägen, kanske bäst i sin klass.

Utrymmen. Gott om plats för passagerare och väljer man kombin är lastutrymmet gigantiskt.

MINUS

Körglädje? Visst har E-Klass blivit lite piggare – men konkurrenterna Audi A6 och BMW 5-Serie är fortfarande roligare att köra. Det blev lite bättre i och med en ordentlig facelift 2013. Då blev modellen också snyggare och fick mer säkerhetsutrustning.

SE UPP MED

Automatlådor. En och annan E-Klassägare har fått uppleva att automatlådan krånglar lite. I de flesta fall har det handlat om elektronik som spökar lite. Testa att lådan funkar som den ska innan köp.

Sugen på Mercedes E-klass? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar