Helt rätt att Volvo ska satsa stort på elbilar

Med det massiva intresset för Teslas nya elbil Model 3 i färskt minne är det klokt av Volvo att hänga på elektrifieringshysterin i bilvärlden.

För när Volvo nu kliver in i det så kallade c-segmentet, i Sverige brukar vi kalla det Golf-klass, så är konkurrensen stenhård. Volvo behöver sticka ut och märkas och kan Volvo bygga en snygg liten elbil med en räckvidd på 35 mil så kan de locka många nya köpare.

Förutom elbilen har Volvo lyckats bygga en i den smarta laddhybridtekniken från de stora 90-bilarna i en ny liten 40-serie. Det blir då en eldrivlina i kombination med en ny trecylindrig motor.

Det kan tyckas enkelt men både elbilen och laddhybriden i 40-paketet är svårare än vi tror. Det handlar framför allt om vikt och utrymme och i mindre bilar är det svårare än i större att få plats med allt.

40-serien bjuder på ny fyrkantig design

Konceptbilarna som visades avslöjar också att Volvo går åt ett helt nytt håll med sin 40-serie. 40.1-bilen, den kommande XC40, är betydligt fyrkantigare än tidigare Volvo-bilar och har ett väldigt aggresivt utseende. Min gissning är att nya XC40 kommer att visas i höst och att den kommer att vara mycket lik den konceptbilen vi nu fått se.

40.2-bilen visar att Volvo inte tror på sedan-modellen i småbilsserien. Här kommer Geelys mellanklassbil att få agera helt på egen hand och det är säkert en medveten strategi av Geely att lämna ett visst utrymme för det nya bilmärket.

40.2 är i stället något som kan liknas med BMW:s 3-serie GT – en typ av bil som Volvo varit nyfikna på länge och en typ av bil som jag personligen tycker väldigt mycket om. Troligen kommer vi att få se en färdig V40 under 2017 och både den och XC40 ska byggas i bilfabriken i Belgien och på sikt också i Kina. Göteborg får koncentrera sig på att förse världen med 90-seriebilar.

Ingen av konceptbilarna avslöjade något om interiören men här kommer Volvo av allt att döma att gå vidare på sin teknik från 90-seriebilarna. Det blir en stor pekskärm i mitten och det blir en satsning på fina material och ren design utan en massa knappar.

Dags för fräschare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar