Här är Volvos nya 40-serie

Volvo har bestämt sig – det blir en fullskalig satsning på elbilar. När den nya plattformen, döpt till CMA, presenterades i Göteborg handlade hela visningen om tre saker: elektrifiering, säkerhet och uppkoppling.

Volvo delar plattformen för den kommande 40-serien med kinesiska syskonet Geely. Geely kommer att använda plattformen för en egen modellserie men Volvo tänker använda samarbetet till att bygga in premiumfunktioner i sina bilar. Det Volvo sparar i utvecklingskostnader satsar de på säkerhet och att gå ”all in” på elbilar.

Volvo avslöjade att elbilen på 40-serien kommer att ha en räckvidd på cirka 35 mil. Batteriet kommer att ligga i golvet och delvis där dagens bränsletank är placerad. Det t-formade batteriet blir tillräckligt stort för att driva bilen de 35 milen.

Utmaningen för elbilen har handlat om utrymme för batteriet – mer det än batteriets vikt.

Uppgifter: Volvo bygger ny P1800

XC40 är närmast produktion

Volvo visade också hur de tänker sig teknik för en laddhybrid på 40-serien. Här arbetar batteri och elmotor tillsammans med en ny trecylindrig motor – en utveckling på den fyrcylindriga motorfamiljen som Volvo redan introducerat.

Volvo visade två konceptbilar och av dem är nya XC40 närmast produktion. Jämfört med den designstudie som Volvo tidigare visade i största hemlighet var den här konceptbilen mer lik dagens 90-serie, i alla fall sett till designen av bakluckan.

Volvo visade också en kombikupé av 40-serien och de avslöjade att det inte blir en renodlad sedan, ingen S40 alltså, utan i stället en V40 och en V40 Crosscountry med trolig lansering och visning hösten 2017.

Volvo behöver de nya 40-seriebilarna för att nå sitt mål på 800 000 sålda bilar senast 2020. Och visningen av de två konceptbilarna ska hjälpa till att dra in de cirka fem miljarder Volvo vill låna på obligationsmarknaden. Pengar som troligen ska användas för en ny 90-seriebil.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar