Volvos vd vill öka takten i Torslanda

På några år ska Volvo gå från drygt 500 000 sålda bilar per år till 800 000 bilar per år. Den nya 40-serien blir viktig för att Volvo ska lyckas men den nya modellserien betyder också ökad produktion i Göteborg.

Volvos bilfabrik i Gent ska bygga alla 40-bilarna vilket betyder att Torslanda i Göteborg får ta hela ansvaret för 90-serien.

I höst ska även fabriken i Kina bygga 90-bilar men då handlar det om en ren produktionsökning. Och Volvos vd Håkan Samuelsson menar att takten i Göteborg ska ökas utan att anställa fler personer.

BILDEXTRA: Här är Volvos nya 40-serie

Trimma in produktionen

– Vi har de människor vi behöver för att bygga 300 000 bilar per år. Det handlar mer om att se till att det finns material och att trimma in allt. I år tror jag vi når 220 000 bilar i Göteborg vilket borde vara ett rekord, säger Samuelsson.

Med de nya 40-seriebilarna tar Volvo ett stort kliv bort från bensin- och dieselbilar. Volvos första elbil kommer 2019 och ska byggas på den stora SPA-plattformen men 40-serien och CMA-plattformen får också elbilar och laddhybrider.

– Man kan säga att vi har bestämt oss och satsningen på elektrifiering är tydlig. Senast 2025 ska vi sälja en miljon elektrifierade bilar per år och vi vill vara ledande i teknikomställningen. De som leder utvecklingen har bra förutsättningar att tjäna pengar.

XC40 mer eller mindre klar

Av de två konceptbilarna som visades är den lilla suv:en XC40 mer eller mindre klar för produktion.

– Vi funderar sen på vilken nästa modell blir, lite beroende på hur mottagandet av konceptbilarna blir, säger Samuelsson vars personliga favorit var den som visades och som fått namnet 40.2.

Enligt Samuelsson är det dock nödvändigt att Volvo gör något annat än en vanlig S40.

– 40-serien blir viktig för oss i USA och Kina och då speciellt en liten suv. Men nästa modell behöver sticka ut och kanske på det viset vi visade här, med en lite högre bil. Det och eldrift, det är väl tänkbart.

Dags för ny Volvo? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar