Har Elon Musk tappat stinget?

För medlemmarna i den globala Tesla-sekten var presentationen av nya Model 3 är händelse som fick tiden att stanna. Men om vi analyserar vad Teslas vd Elon Musk verkligen visade på scenen i Hawthorne, Kalifornien, och vad han egentligen se så kanske en del av hypen kläs av.

För när Elon Musk visade en billig elbil i mellanklasstorlek så var det – ja, en helt vanlig mellanklassbil. Och Elon Musk sa det i princip alla vd:s i bilbranschen säger när de visar upp en ny modell:

  • Bilen kommer om ett drygt år.
  • Visst är den snygg?
  • Det finns ingen bättre bil för de pengarna.
  • Visst är den häftig?
  • Priset är lägre än alla konkurrenter.
  • Vi hoppas bygga många bilar om två, tre, fyra år.
  • Visst är den snygg?

Varken bättre eller billigare än Chevrolet Bolt

När entusiasmen och innovationslusten tvingas hantera ekonomiska realiteter så blir det som det blir. Och Elon Musk tvingades stå där på scenen i Telas designcenter och visa upp en bil som kanske är snyggare men knappast varken bättre eller billigare än en Chevrolet Bolt.

Det har ryktats att Elon Musk ska sälja sitt Tesla Motors efter att Model 3 presenterats. Att investerarna tröttnat på år av förlust och att Musk helt enkelt insett att marginalerna inte är så stora i bilbranschen.

Det som talar emot en försäljning är att Model 3 inte var tillräckligt spektakulär för att den ska höja värdet på Tesla Motors. Då hade Musk behövt visa upp något verkligen unikt i form av batteriteknik, laddning, räckvidd eller ren prestanda.

Visionen är allt för Musk

Elon Musk är inte heller typen som ger upp ett projekt. Han har bestämt sig för att med hjälp av Tesla förändra världen och göra USA mindre beroende av olja från Ryssland och arabvärlden. Han har en vision och har man läst på om Musk historia så är den visionen allt. Han drivs inte av att tjäna pengar – han drivs av sin önskan att förändra och göra avtryck.

Det som talar för en försäljning är att Elon Musk kom i tid till visningen. Det tyder på att han kanske tappat stinget.

 

3 konkurrenter till Tesla Model 3

 

1. Chevrolet Bolt

General Motors presenterade sin Chevrolet Bolt på bilsalongen i Detroit och det här är en bil med liknande räckvidd som Model 3 men för ett betydligt lägre pris. I USA kommer Bolt dessutom att börja säljas minst ett år före Model 3. Bolt blir en tuff konkurrent i USA.

 

2. Audi e-tron Quattro

Audi visade en snygg elbil redan på bilsalongen i Frankfurt i somras. Det här är grunden i den elbil som Audi ska visa inom ett par år och som jag gissar ska vara av samma typ som dagens Audi Q5. Här har Audi aviserat en räckvidd på 50 mil. Troligen blir det här en dyrare bil än Model 3 men med tillval som fyrhjulsdrift och längre räckvidd på Teslan kan bilarna bli direkta konkurrenter.

 

3. Volvo Bev

Volvo har inte avslöjat några bilder på sin kommande elbil men de har sagt att den byggs på SPA-plattformen. Jag har tidigare spekulerat om att det blir en bil av XC60-typ och det står väl och väger mellan en suv som XC60 eller kommande S60. Även Volvo har aviserat en räckvidd på 50 mil på sin elbil och prislappen lär bli i nivå som Audis motsvarande elbil.

Byta till eldrivet? Kolla vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar