Här är trafiken värst i Sverige

Trafikläget i Stoclkholm har förvärrats sedan 2014. Då tillbringade stockholmsbilisterna 11 dagar om året i bilköer.

Trafikträngseln medför att stockholmsbilisterna måste räkna med 35 minuter extra restid per dag. Allra värst är trafikstockningarna på måndagsmorgnar samt onsdag- och torsdagseftermiddagar.

Stockholm ligger – liksom tidigare – högst på världs-trängsellistan av de nordiska huvudstäderna. Platsen är nummer 60.

Köpenhamn bäst i Norden

Oslo och Köpenhamn ligger långt efter Stockholm: Oslo återfinns på plats 92 och Köpenhamn på plats 112. I Oslo förlänger trängseln restiden med 25 minuter vilket är plus/minus noll jämfört med 2014. Kvällsrusningen är större än morgonrusningen.

I Köpenhamn förlänger trängseln restiden med 21 minuter vilket är oförändrat jämfört med 2014. Där är trängseln i morgonrusningen – i motsats till Stockholm och Oslo – större än trängseln i kvällsrusningen.

Den fjärde största nordiska huvudstaden, Helsingfors, är inte med på listan över de 174 värst trängseldrabbade storstäderna i världen.

Malmö bäst bland fyra största städerna

När det gäller trängselsituationen 2015 i Sveriges övriga största städer – Göteborg, Malmö och Uppsala – såg det ut så här:

I Göteborg satt bilisterna fast i bilköer i elva arbetsdagar. I Malmö 7,5 arbetsdagar och i Uppsala tio arbetsdagar. I Göteborg och Uppsala ökade trängseln jämfört med 2014 medan läget i Malmötrafiken var oförändrat.

Liksom i Stockholm var trängseln i kvällsrusningen – i dessa tre svenska städer – större än i morgonrusningen.

Mexico City är värst i hela världen

Mexico City är ny etta på världens trängsellista. Där förlänger trängseln i trafiken restiden med 59 minuter. Tvåa är Thailands huvudstad Bangkok och trea Istanbul i Turkiet.

I Mexico City är trängseln i morgonrusningen större än den i kvällsrusningen. I Bangkok och Istanbul är det tvärtom – kvällsrusningen är betydligt mer tidsödande än morgonrusningen.

Bland europeiska städer är trafiken i Moskva värst drabbad av trängsel och trafikstockningar. Stockholm ligger på 18:e plats på Europa-listan över trafikträngsel.

 

Köpa bil med köassistent? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar