Nya uppgifter om Tesla Model 3

Bättre batterier, längre räckvidd och ett lågt pris.

Hela Tesla-projektet har examen i natt när den nya, billiga, Tesla Model 3 presenteras. Både Model S och Model X har varit förtrupp till bilen som verkligen ska sätta Tesla och elbilar på världskartan.

Teslas vd Elon Musk har i flera intervjuer påpekat att det är först med Model 3 som man kan börja prata om Tesla som ett bilföretag på riktigt.

Model 3 ska massproduceras på ett helt annat sätt än lyxbilarna Model S och Model X.

Under dagen har det läckt ut flera uppgifter om Model 3 och det finns olika uppgifter om räckvidden, den mest intressanta prestandasiffran för en elbil.

Nytt batteripaket och bas för fler bilar

Det här är vad vi vet just nu:

• Det blir ett nytt batteripaket jämfört med Model S. Energitätheten i batteriet är 35 procent bättre än i den större lyxbilen vilket ska ge en räckvidd på drygt 36 mil – trots ett betydligt mindre batteri.

• Model 3 ska vara bas för flera Tesla-bilar framöver. Tesla skissar redan på en mindre suv och det kan också bli en pickup. Hela plattformen har byggts om från Model S och Model X, två bilar som delar en hel del teknik och struktur.

• Tesla väntas inom kort – kanske redan i natt – avslöja planer på ett bilpoolsprojekt.

• När Tesla utvecklat sin teknik för självkörande bilar ska det finnas bilar i omlopp i ett område som en person kan kalla på. På så sätt ska bilpoolerna blir mer effektiva.

Långa köer i dag – i natt öppnar beställningar på nätet

Under dagen i dag har bilköpare köat utanför Teslas butiker för att kunna förbeställa en Model 3. Ägare till Model S och Model X har fått förtur i beställningskön och det kostar 1000 dollar i handpenning för att lägga en beställning.

I natt ska det också gå att ställa sig i kö för en Model 3 på Teslas hemsida. Under presentationen kanske vi också får veta det exakta priset. Priser för Sverige lär dröja ytterligare en tid. De första leveranserna till Europa väntas först under 2018.

I en intervju nyligen förklarade Elon Musk att han kan komma att hålla några detaljer om Model 3 hemliga och att han inte tänker avslöja allt under presentationen i natt.

Sugen på en Tesla? Se vad du får för din bil här

Lämna ett svar