Här är Koenigseggs nya Svensson-motor

Koenigsegg visar upp sin nya motor på bilsalongen i Kanton, Kina. I stället för att använda sig av kamaxlar använder Koenigsegg ett system man kallar ”Freevalve” där ventilerna kan styras individuellt med hjälp av pneumatik, hydraulik och elektronisk styrning.

Den nya motorn är på 1,6 liter och ger 230 hästkrafter och ett maximalt vridmoment av 320 Nm. Enligt Koenigsegg är motorn 47 procent starkare, har 45 procent högre vridmoment och 15 procent lägre förbrukning än motsvarande traditionell motor. Dessutom väger den nya FreeValve-motorn 20 kilo mindre, är mer kompakt och troligen också billigare att tillverka än traditionella motorer.

Koenigseggs nya värsting: Här är Agera RSR

Motorn ska testas i bilflotta

Den nya motorn visas upp i bilmodellen Qoros 3. Nu ska den kinesiska tillverkaren testa en bilflotta med de nya motorerna för att utveckla tekniken ytterligare.

– FreeValve-tekniken har genomgått många år av tester och förfining men resultaten är extremt tillfredställande. Den erbjuder banbrytande fördelar för bilägare i och med nära 50 procent högre effekt och vridmoment, samtidigt som man faktiskt sparar bränsle, säger Urban Carlson, vd på FreeValve AB.

Lämna ett svar