Teslan kör helt själv – visar hur det fungerar

Tesla har i höst förbättrat mjukvaran för sin så kallade Autopilot i alla bilar som byggts och sålts sedan 2014.

Autopiloten har fått viss kritik men den ny mjukvaran ordnar till en del av problemen. Bland annat varnar bilen tydligare och oftare när det är dags att ta ratten och bilen ser bättre i dimma och mörker.

– Bilen klarar också påfarter och avfarter bättre och den bromsar effektivare, säger Teslas Maria Lantz.

Alla nya bilar har redan hårdvaran

Men den allra största förändringen är att Tesla från och med slutet av oktober bygger bilar med hårdvara för helt självkörande bilar, enligt standarden som kallas Level 5.

– I dag använder Tesla och några andra Level 2 vilket också är tillåtet. För att gå vidare till Level 3, 4 och 5 så krävs annan lagstiftning och ett godkännande av mjukvaran. Men det Tesla gör nu är att bygga in den hårdvara som krävs för Level 5 i alla bilar.

Hur bra Teslas Level 5-bil är på att köra själv har Tesla visat i en uppmärksammad reklamfilm.

– När det blir tillåtet med Level 5 så kan bilarnas mjukvara uppdateras enkelt och tekniken finns då för alla som äger en Tesla byggd efter slutet av oktober 2016.

Redan i dag ”lär sig” bilarna vägar

Nu är det inte bara för framtiden som Tesla bygger in hårdvaran. Bilen har en dator som redan i dag använder de kameror och den radar som finns i bilen för att ”lära sig” vägarna.

– Tekniken börjar arbeta igen och att bilen kan lära sig olika vägar blir viktigt den dagen lagen tillåter Level 5-bilarna, säger Maria Lantz.

Tyvärr är det inte möjligt att bygga om äldre Tesla-bilar så att även de klarar den nya nivån av självkörande.

– Det Elon sagt att det inte är kostnadseffektivt att eftermontera den hårdvaran, det är helt enkelt får många dolda kameror och sensorer, säger Maria Lantz.

Läs även: Tesla miljöbästa bil 2016

Läs även: Så bra är elbilen för miljön

Läs även: Tekniken i bilarna som kan vara farlig

Lämna ett svar