Golf GTI firar 40 år – med vassare version

Den direktinsprutade bensinturbomotorn på Golf GTI Clubsport levererar 265 hästkrafter. Men tack vare en speciell boostfunktion under acceleration höjs motoreffekten till 290 hästkrafter.

Jubileumsbilen erbjuds antingen med en 6-växlad manuell växellåda eller med en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar.

Båda versionerna accelererar från noll till 100 kilometer i timmen på 6,3 sekunder. Topphastigheten är 250 kilometer i timmen.

VW: ”prestanda på toppnivå”

Vid blandad körning är förbrukningen 7,0l/100 km – detta oavsett manuell växellåda eller DSG. Totalvikten är 1 860 kilo.

Volkswagen utlovar mycket goda väghållningsegenskaper även vid kurvtagning i höga farter.

”Genom sin höga motoreffekt och betydligt förbättrade downforce har Golf GTI Clubsport en prestanda på toppnivå”, skriver Volkswagen.

Speciellt för Golf GTI Clubsport har Volkswagens designers tagit fram en helt ny stötfångare, nya sidokjolar, en ny bakre diffusor, en ny takspoiler och dessutom smidda lättmetallfälgar.

Som en hyllning till 40-åringen Golf GTI återfinns den karateristiska breda och svarta dekorstripen, mellan hjulhusen i höjd med stötfångarna, även på jubileumsmodellen.

Till de sportiga dekordetaljerna hör bland annat en Alcantaraklädd sportratt, växelspaksdamask i Alcantara och specialanpassade mattor med röd kantsöm.

BILTEST: VW Golf GTI: ”Kung i busbilsklassen”

Ingår förarträning på bana

Priset för Golf GTI Clubsport är från 297 000 kronor. Den kommer att lanseras i Sverige i sommar men går att beställa redan nu.

Golf GTI Clubsport kommer dock bara att finnas till försäljning under en begränsad tid, preliminärt till senhösten i år. I priset ingår förarträning på racingbana.

– Golf GTI är en ikon och förkroppsligar körglädjen i våra bilar. Clubsport vässar GTI-konceptet ytterligare och på racingbanan upplevs den i sitt rätta element., säger Charlotte Samuelsson, produktchef för Golf GTI Clubsport.

Skaparna av ”GTI” upprätthåller på detta sätt Volkswagens tradition med jubileumsmodeller för Golf GTI. Specialmodeller togs fram även vid 20-, 25-, 30-, och 35-årsjubiléerna.

Sugen på en vassare bil? Se vad du får för din gamla här!

Lämna ett svar