Frankrike erbjuder Elon Musk Tesla-fabrik

Frankrikes utrikesminister Segolene Royal vill stänga landets äldsta kärnkraftverk vid slutet av det här året och enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har Royal erbjudit Teslas vd Elon Musk att ta över fabriken och området för att ställa om det till bilfabrik.

– Jag sa till honom ”jag har plats åt dig, Fessenheim. Han sa inte nej. Den som vågar vinner, säger Royal till AFP.

Musk vill bygga i Europa

Segolene Royal har valt att inte kommentera uppgiften trots att nyhetsbyrån Reuters bett om en kommentar.

Teslas Elon Musk har sagt att han vill bygga en fabrik i Europa och han har tidigare nämnt Alsace.

Det franska kärnkraftverket ligger centralt placerat i Europa och i just Alsace-området med bara 1,5 kilometer till den tyska gränsen och cirka fyra mil till gränsen till Schweiz.

Enligt uppgifterna ska Segolene Royal träffa Elon Musk om tio dagar och Royal har flera gånger drivit frågor för att minska CO2- och nox-halten i luften och minska oljeberoendet.

LÄS MER: 276 000 står redan i kö för nya Tesla Model 3

100 000 kronor i elbilspremie

Frankrike behöver också hjälp med att ställa om fabriken.

Om Elon Musk väljer ett avtal med Frankrike är det andra gången han får till en bra deal för bilproduktion. Bilfabriken i Fremont, Kalifornien, där Tesla bygger sina bilar i dag fick Musk köpa billigt av Toyota och General Motors mitt under brinnande bilkris.

Frankrike tillhör också de länder som har störst rabatt till elbilsköpare med cirka 10 000 euro, närmare 100 000 kronor, till de som köper en elbil. Därmed är också Frankrike Europas största elbilsmarknad. Franska Renault och Peugeot tillhör också de tillverkare som arbetat hårdast med att plocka fram elbilar.

Sugen på en ny Tesla? Se vad du kan få för din gamla bil här!

Lämna ett svar