Duellen: V90 möter E-klass i 10 ronder

Det började en kall men vacker vinterdag i norra Sverige när Volvo bjöd in till den allra första och mycket exklusiva testkörningen av nya Volvo S90.

Bilarna var maskerade och allt var väldigt hemligt.

S90 imponerade med mycket fina köregenskaper och det var tydligt att nu hade Volvo byggt en riktig premiumsedan. En bil som på allvar kunde konkurrera med Audi, BMW och – framför allt – Mercedes.

Några månader senare körde jag nya Mercedes E-klass på torra och fina vägar i Portugal. Vi körde olika motorer och vi fick testa den nya instrumenteringen och de nya funktionerna för en självkörande bil.

DUELLEN: Här möts V90 och E-klass i 10 ronder – LISTA!

E-klass imponerar på ett annat sätt

Mercedes E-klass imponerade även den men på ett lite annorlunda sätt. Lite mer sofistikerad, lite snyggare inredning och en helt magiskt fin instrumentbräda.

Volvo visade den nya kombin V90 i södra Spanien. Jag fick dessutom en hel dag i en S90 på egen hand i samband med att jag fick intervjua flera av Volvos projektledare.

Jag testade att låta S90 köra på egen hand och fick återigen se prov på de fina köregenskaperna och den fina komforten i framstolarna.

De första dagarna i oktober lyckades Mercedes skaka fram en ny E-klass-kombi i Stockholm. Det stod 30 kilometer på trippmätaren när jag rullade ut från Mercedes anläggning i Akalla norr om Stockholm. Under två dagar testade jag Mercedes nya E-kombi.

DUELLEN: Här möts V90 och E-klass i 10 ronder – LISTA!

V90 imponerar i undanmanöverprov

Och till slut lyckades vi få ihop de två nya premiumbilarna. På stranden vid Tannishus i norra Danmark möts den nya kombikungen och den gamla.

Vi hade faktiskt kört ner en Audi A6 till Danmark med tanke att göra det här till ett trekejsarslag men det var en A6 med modellår 2016 och jämförelsen hade inte blivit rättvis. I jämförelse kändes Audis inredning något gammal även om den fina drivlinan i Audin fortfarande står sig bra mot både Volvo och Mercedes.

I undanmanöverprovet imponerade Volvon och såväl S90 som V90 rullade igenom testbanan på ett mycket stabilt sätt. Volvon kändes vridstyvare än Mercedesen som krängde något mer.

Vi testade också båda bilarnas autobromssystem och där blev resultatet tvärtom – Mercedes E-klass klarade testet i 90 km/tim utan några som helst problem och hela säkerhetssystemet fick mycket beröm av testpersonalen.

DUELLEN: Här möts V90 och E-klass i 10 ronder – LISTA!

Lyxkänslan saknas i baksätet

Under året har jag flera gånger gnällt lite på Volvo för att premium- och lyxkänslan saknas till viss del i baksätet. I Danmark flyttar jag från en bil till en annan och med en relativt låg utrustningsnivå på Mercedesen så är även den mycket beskedlig. Här behöver både Volvo och Mercedes förbättra komforten och ladda på med usb-uttag, en bra klimatanläggning och bättre utrymmen för fötter och axlar.

Att det inte går att sitta tre vuxna i baksätet på en Volvo S90 eller V90, de skålade stolarna och det smala axelutrymmet sätter stopp för det, är förstås inte bra alls.

Och Mercedes behöver förbättra stolsitsarna i baksätet, de alldeles för korta.

DUELLEN: Här möts V90 och E-klass i 10 ronder – LISTA!

”Vår ambition hela tiden med 90-serien”

Volvos utvecklingschef Peter Mertens finns med i Danmark och när vi sitter ner efter en tidig frukost frågar jag om det känns speciellt att Volvo S/V90nu ändå nämns som en allvarlig utmanare till Mercedes E-klass. Och faktiskt också av flera bedömare vinner duellen.

– Det har jag inte tänkt på på det viset, svarar Mertens.

– Om jag ska vara ärlig så hade jag blivit besviken om det inte varit så. För det var dit vi siktade, det var vår ambition hela tiden med 90-serien. Om vi inte lyckats hade jag blivit besviken. Men kanske behöver vi också känna att vi är där, att vi nått den nivån.

Mertens verkar uppriktigt förvånad över frågan och jag förstår på allvar ambitionen med Volvos nya plattform, SPA, de nya 90-bilarna och vad som ska komma efter det med en ny 60-serie och en ny serie småbilar.

Volvo ser sig inte längre som en uppstickare i den yppersta premiumklassen utan som en utmanare som Mercedes, Audi och BMW behöver ta på allra största allvar.

Och visst kommer jag att rösta på båda bilarna i Årets Bil 2017 – sen får vi se om det räcker för att gå till final.

DUELLEN: Här möts V90 och E-klass i 10 ronder – LISTA!

Lämna ett svar