Bilindustrin bör skämmas

Det har de senaste åren varit intressant att följa hur de etablerade bilcheferna kommenterat Elon Musk och Tesla.

Först var det en oseriös uppstickare.

Sen var det inget att ta på allvar eftersom Tesla blöder pengar. Först det senaste året har fler och fler erkänt att de är lite imponerade och efter att Musk sålde massor av Model 3 och genomförde tidernas största fund raising för sin nya bilmodell har Musk fått beröm helt öppet.

Men tydligen har biltillverkarna missat hela poängen med Elon Musk och Tesla.

Elon Musk gör en grej av att han vill ta ansvar för jorden och mänskligheten. Han vill vara med och ta bort fossiloberoendet – inte för att tjäna pengar utan för att rädda miljön. Den aspekten och den vinklen är direkt avgörande för att Elon Musk och Tesla ändå lyckats skapa ett av världens mest värdefulla varumärken.

Vad de bygger för bilar och om de tjänar några pengar på det hör inte hit. Elon Musk har skapat något som de andra bilmärkena avundas – en efterfrågan. En mycket hög efterfrågan.

LÄS MER: Tesla ska bygga jättefabrik i Europa

Kör i diket så fort de får chansen

Men trots att det här är en rätt given historiebeskrivning så kör bilindustrin i diket direkt de får chansen. Rösterna i USA-valet hann knappt räknas färdigt förrän representanter för bilindustrin började uppvakta Trump-gänget med önskemål om ändringar i de tuffa lagförslag om CO2-utsläpp, nox-utsläpp och förbrukningsmätningar som Barack Obamas administration drev igenom.

Obamas förslag är nu för dyra att genomföra, de hotar jobben i USA och bilindustrin vädjar till Trump att släppa på kopplet, att bromsa de stegvis hårdare reglerna och riva upp Obamas beslut.

Skäms på er.

Ni har missat hela poängen med Teslas framgång och ni visar med det här förhållningssättet att ni inte tar ett uns ansvar för miljön och mänskligheten. Allt det här betyder är maximal vinst till bilföretagen och dess ägare.

Ta ansvar i stället

Bilindustrin gnäller och klagar gärna över politiska beslut men när det bränner till – som vid Brexit och USA-valet – så är det väldigt passivt.

Ta ansvar i stället. Ta ansvar för något större än den egna vinsten. Ta ansvar för er egen branschs överlevnad genom att vara med och skapa hållbara transportlösningar. Och då hållbara inte bara för er egen plånbok utan för jorden och mänskligheten.

Det är direkt motbjudande att se hur representanter för bilindustrin så cyniskt och så snabbt försöker utnyttja Donald Trumps vallöften.

Lämna ett svar