Dieselskandalen kan fälla även Audi

Ända sedan dieselskandalen bröt ut förra hösten har VW-gruppens ägare arbetat för att försöka minska skadorna. Bilmärket Volkswagen har fått ta den största smällen och lyckats bra – i alla fall i Europa.

I USA har VW offrats för att skydda vinstmaskinen Audi. Men i veckan kom ett hårt slag för Audi. Utvecklingschefen Stefan Knirsch tvingades att avgå sedan han – enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News – ska ha ljugit om vad han visste om fusket med utsläpp från VW-gruppens trelitersdieslar.

Att Knirsch avgick med kort varsel bevisas bland annat av att han hade flera intervjuer inbokade under veckans stora bilsalong i Paris. Audis pr-chefer fick meddela motorjournalisterna att alla intervjuer med Knirsch ställts in.

Och frågan är om VW-gruppen lyckas skydda Audi-chefen Rupert Stadler speciellt mycket längre. Det finns uppgifter som säger att Stadler visste om fusket redan 2010. Men Stadler ska ha frågats ut av samma jurister som förhörde Knirsch och än så länge har han rett ut stormen.

Winterkorn uppges ha mörkat

Förutom uppgifterna om Stadler och Knirsch så har förhör med myndigheterna i USA klarlagt en del av händelseförloppet före och under skandalen.

Enligt tidningen Bild am Sonntag försökte den förra vd:n för VW-gruppen, Martin Winterkorn, undanhålla uppgifter om skandalens omfattning. Winterkorn ska ha varit med på ett möte där utsläppen och fusket med dieselmotorerna diskuterades och där det beslutades att bara vissa uppgifter skulle släppas fram.

Enligt jurister och myndighetspersoner i USA ska det ha varit vida känt att kontrollerna av utsläppsnivåer och förbrukning i Europa var helt tandlösa och att testerna var helt irrelevanta för hur mycket bilarna faktiskt släppte ut.

VW riskerar konkurs

Den ekonomiska smällen för VW-gruppen kommer att bli kännbar när alla skadeståndsanspråk når domstolarna. Enligt Automotive News funderar det amerikanska justitiedepartementet på hur stort straff de kan ge Volkswagen utan att biljätten går i konkurs.

Samtidigt försöker VW-ledningen hålla skenet uppe och under den stora bilsalongen i Paris ska VW visa upp ”sitt nya ansikte” med en rad satsningar på elbilar och laddhybrider.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar