Då ska "Bloodhound" bli världens snabbaste

Det var 2008 som projektet Bloodhound SSC tillkännagavs. Målet för männen bakom projektet – den skotske ingenjören Richard Noble och den engelska piloten Andy Green – var redan då klart: här ska sättas nytt världsrekord i hastighet på land.

Duon har själv det nuvarande världsrekordet. Det lyder 1 228 kilometer i timmen och sattes 1997 med deras dåvarande fordon Thrust SSC, vilken i och med det bröt ljudvallen.

550 hk – bara för bränslepumpen

I september 2015 presenterade Richard Noble och Andy Green sin nya skapelse: Bloodhound SSC. Den mäter 13,5 meter på längden och när den är uppe i toppfart snurrar hjulen med 170 varv per sekund.

En kompressormatad V8 från Jaguar F-Type R Coupé på 550 hästkrafter fungerar som bränslepump.

De 135 000 hästkrafterna kommer från en Rolls Royce EJ200 jetmotor plockad från stridflygplanet Eurofighter Typhoon. Den står för framdrivningen upp till cirka 1 046 kilometer i timmen.

Därefter kickar en raketmotor igång som tar upp Bloodhound SSC till världsrekordfart. Den behöver inte nå sin toppfart för att slå det gamla världsrekordet på 1 228 kilometer i timmen. Toppfarten ligger på enorma 1 609 kilometer i timmen.

 LÄS MER: Slog hastighetsrekord sex gånger – nu säljs bilen

Fraktas med flyg

Världsrekordförsöket kommer att äga rum i Hakskeen Pan Sydafrika. Där har en slät bana skapats med hjälp av handkraft från 300 personer, som flyttat 16 ton stenar.

Tidpunkten för världsrekordförsöket är planerad till oktober nästa år.

Det är mycket som Richard Noble och Andy Green måste ordna tills dess. Bland annat ska Bloodhound SSC monteras ned och sättas ihop igen. Detta för att kontrollera alla 3 500 komponenter. Jetmotorn och raketmotorn ska också testas noga.

När förberedelserna är genomförda kommer fordonet att flyttas från sin engelska ”hemort” Newquay till Sydafrika. Detta med hjälp av en Boeing 747 fraktflyg. Förutom Bloodhound SSC kommer hela 16 containrar fulla med kompletterande utrustning att finnas med på planet.

Det är ingen lek att slå hastighetsrekord och bli världens snabbaste bil.

 Sugen på en snabbare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar