Tesla anklagas för ny olycka – med Model X

Olyckan inträffade ca 17 mil utanför Pittsburgh, USA.

Bilen kraschade och hamnade upp och ner. Både föraren och passageraren fick uppsöka sjukhus, men klarade sig utan allvarliga skador.

Enligt Detroit Free Press har Dale Vukovich, polis i Pennsylvania som var på olycksplatsen, har föraren berättat att han strax före olyckan aktiverade autopilotsystemet.

Enligt Vukovich så finns det inte tillräckligt med bevis för att säkerhetsställa att Autopilotsyemet var ur funktion. Vägen som olyckan inträffade på är smal och utrymmen för misstag är få.

Automotive news skriver att en utredning är inledd för att fastställa om autopilotsystemet användes vid olyckstillfället.

– Baserat på det vi vet just nu så tyder inget på att autopilotsystemet hade något med den här olyckan att göra, säger Tesla motor i ett uttalande enligt sajten. 

 LÄS MER: Elon Musk vill se sitt supertåg i Stockholm

Dödsfall med Model S

Olyckan inträffade en dag efter att den amerikanska motsvarigheten till Trafikverket, National Highway Traffic Safety Administration, påbörjade en utredning efter att det första dödsfallet med en självkörande Tesla inträffat.

De ska utreda designen och prestandan i autopilotsystemet för att fastställa vad som gick fel i samband med olyckan.

En 40 år gammal man avled efter en trafikolycka på en motorväg i Florida där Teslas självkörande S-modell krockade med en lastbil.

”Bromsen aktiverades aldrig”

I ett uttalande skriver företaget att det var ovanliga förutsättningar som låg bakom olyckan.

”Det vi vet är att fordonet körde på en delad motorväg med autopiloten aktiverad när en lastbil körde hela vägen vinkelrätt mot bilen. Varken autopilot eller föraren noterade lastbilens vita sida mot solljuset, så bromsen aktiverades aldrig”, skrev företaget i ett uttalande.

Det har sedermera kommit rapporter om att föraren ska, enligt lastbilschauffören, ha tittat på filmen Harry Potter i samband med bilkraschen.

Utredningen gällande dödsfallet pågår fortfarande.

 Sugen på en elbil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar