Saabs förvaltare begär ytterligare miljoner

Saab gick i konkurs i december 2011. Konkursförvaltarna har vid flera tillfällen sedan dess krävt förskottsarvoden. Senast för ett halvår sedan fick de godkänt ett arvode på 14 miljoner kronor, skriver ttela.se.

För arbetet under perioden första november 2015 till april 2016 begär nu förvaltarna Hans L Bergqvist, Anne-Marie Pouteaux och medförvaltaren Kent Hägglund, hos tingsrätten i Vänersborg, ersättning med 14,86 miljoner kronor. Det gäller de konkursande bolagen Saab Automobile AB (13 miljoner kronor), Saab Tool (1,3 miljoner kronor) samt Powertrain (460 000 kronor).

 LÄS MER: Förre Saab-ägaren Victor Muller är tillbaka

”Tidskrävande jobb”

Enligt konkursförvaltarna beror deras begäran på att Saabs konkurs är ett tidskrävande jobb och att mycket resurser har krävts för de olika advokatbyråerna.

Pengaregnet väcker kritik.

– Jag kan förstå att vissa perioder är väldigt arbetsintensiva. Men det är fullständigt orimligt med den här typen av arvoden, säger Mikael Johansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg, till ttela.se.

– Det här har stuckit iväg och kostat skattebetalarna hur mycket pengar som helst, har konkursexperten Marie Karlsson Tuula tidigare sagt till Dina Pengar, Expressens ekonomisajt.

 LISTA: 12 bilar – som kan bli klassiker

Konkursen kan ta åtta år

När konkursförvaltarna kräver mer förskottsarvoden är det Tillsynsmyndigheten, en enhet på Kronofogden, som först tar ställning till om arvodet är rimligt för det utförda arbetet.

Sedan lämnas ärendet vidare till tingsrätten där beslut fattas. Nu har Tillsynsmyndigheten på sig till den 18 juli att lämna ett yttrande i frågan innan beslut tas.

En anledning till att konkursförvaltningen tar så lång tid är att det pågår många rättsprocesser. Kronofogden Jon Håkan Jannerling tror, att Saabs konkurs kan ta ytterligare sju till åtta år att avsluta, enligt motorsajten Auto & Motorsport.

 Sugen på en ny bil? Se vad du kan får för din gamla här

Lämna ett svar