Bo Andersson: Från Putin till Linköping

Det gick inte i längden. Svenske Bo Andersson försökte som vd för ryska biltillverkaren AvtoVAZ att bedriva affärsverksamhet utan korruption. När den ryska bilbranschen kraschade i spåren efter landets ekonomiska kris och sanktionerna från EU kunde inte Bo Andersson vara kvar.

Bilförsäljningen i Ryssland, med en försäljning på tre miljoner bilar per år, halverades på tre år. AvtoVAZ hade i slutet av förra året förlorat närmare tio miljarder och det fanns öppna protester mot Bo Andersson. Personer satte upp lappar i hissarna på huvudkontoret med krav på hans avgång och den svenske bilchefen fick skulden för hela företagets problem.

Bo Andersson hade då försökt att effektivisera företaget och skära i kostnaderna. Uppsägningarna möttes av stora protester – trots att företaget fortsatte att blöda pengar.

”Kom bra överens med Putin”

– Det var ett dramatiskt steg att gå till Ryssland. Jag är glad att jag gjorde det, jag lärde mig mycket. Men när jag ser på vilka som finns i bilbranschen så är det en väldigt tuff marknad, berättar Bo Andersson när Automotive News träffar honom i Detroit.

Bo Andersson var i flera år inköpschef på General Motors innan han fick chansen att ta över GAZ-gruppen. Efter framgångarna där blev han, som förste icke-ryss, chef för hela AvtoVAZ..

– Det finns ett ordspråk i Ryssland som säger att ryssar har problem att sadla en häst – men sadlar du den åt dem så kan de rida så länge du vill. Att verka i Ryssland är väldigt svårt, men de kan jobba som ingen annan.

En maktfaktor som Bo Andersson fick förhålla sig till var den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Vi kom bra överens, han förstår att bilindustrin är väldigt viktig för att landet ska lyckas.

Korruptionen i Ryssland är välkänd men Bo Andersson vägrade att befatta sig med den typen av affärer.

– Om du har några tydliga regler och håller dig till dem så är det inga problem. Men det fanns affärer som vi inte kunde göra.

Enligt Bo Andersson så var ett stort problem i Ryssland att få tillräckligt bra underleverantörer.

– Ramverket för en bilindustri i Ryssland är välplanerad och fungerar. Men när du sen ser hur allt verkligen görs så är det en annan sak. Om det fungerar bra? Både ja och nej.

Här är Ladas nya prestandabil – för under 100 000 kronor

Blev rastlös i Falkenberg

När Bo Andersson lämnade Ryssland flyttade han till sitt sommarhus i Falkenberg. Planen var att inte göra något alls i tre månader.

– Efter en vecka började jag att putsa på silverbesticken och jag städade huset. Jag insåg att det inte fungerade.

Bo Andersson kontaktade sina tidigare kolleger inom bilindustrin, han arbetade bland annat som chef på Saab i många år, och han fick kontakt med en professor på universitetet i Linköping. Där ska han nu vara lärare för blivande inköpare.

Men Bo Andersson ser sig inte som en lärare på heltid.

– Den globala bilindustrin, det är där jag hör hemma. Jag har arbetat i Nordamerika, i Europa och i Ryssland. Och jag skulle vara intresserad av Asien, jag är öppen för förslag, säger Bo Andersson.

Sugen på att byta bil innan semestern? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar