Duellen Sverige-Danmark fortsätter i F1

Bäst i Norden. Kevin Magnussen eller Marcus Ericsson? Det var en snackis inför säsongen och speciellt sedan jag i en uppmärksammad ranking av F1-förarna placerat svensken före dansken. Danska F1-fans blev upprörda och jag fick försvara min ranking i danska tidningar.

Med nästa hela säsongen 2016 körd så kan jag väl tycka att jag fick rätt, eller hur? Marcus Ericsson har fått massor av beröm efter flera race och det ska bli intressant att se den samlade bedömningen av förarna i slutet av året.

Och efter en lite rörig silly-season ser det ut som att både Kevin och Marcus kör minst ett år till i formel 1.

Ser ut att bli värvad av Haas

Kevin Magnussen fick kämpa för att hålla sig kvar hos Renault men åkte ut när de värvade Nico Hülkenberg från Force India. Ja, Kevin själv säger att dealen Renault erbjöd var för dålig men man ska verkligen inte lita på vad förare och team säger i de här situationerna.

Självklart vill Kevin höja sitt eget värde och försöka få det att se ut som att Renault gjorde fel. Och samtidigt kan jag förstå om Kevin inte ville köra i skuggan av Hülkenberg och kanske få hålla tillgodo med en tydliga andraroll.

Istället ser det ut att bli amerikanska Haas som kör med Ferrari-motorer och där Magnussen i så fall blir teamkompis med Romain Grosjean. Magnussen till Haas väntas bli klart under Brasiliens Grand Prix i helgen och skulle lämna Esteban Gutierrez utan jobb. Ja, samma Gutierrez som i veckan hamnade mitt i en egen Trump-storm sedan han kickat en sponsor.

Nu gissar jag att både Sauber och Manor gärna lyssnar på vad Gutierrez har att komma med, han är en respekterad förare.

Mer svängrum än i Renault

Jag tror och hoppas att Magnussen passar bra in hos Haas där det finns lite mer svängrum än i ett fabriksteam som Renault. Och alla som kör Ferrari-motorer vet att det förr eller senare blir en plats ledig bredvid Sebastian Vettel vilket är en extra morot för att ta i lite extra.

För dansk-svensk-fighten blir det ännu bättre eftersom Marcus Ericsson och Kevin Magnussen nu skulle sitta i bilar med liknande motorer och förutsättningar. Vi har ett ännu bättre läge att jämföra dem, speciellt som Sauber nu satsar på att höja sin kompetens och öka utvecklingstakten.

***

Minnesota Vikings är inne i en mycket tung period med tre raka förluster. Efter att ha överraskat alla i inledningen på säsongen ser det nu ut som att det blir svårt att ens nå slutspel. Vikings är det här årets Atlanta Falcons. Ett Falcons som däremot i år ser ut att hålla hela vägen och bli en stark utmanare i slutspelet. Vikings möter Washington på söndag. Helgens bästa match är toppmötet mellan Seattle Seahawks och New England Patriots – ett möte många tror att vi också får se i Super Bowl.

***

Det var kul att se att F3-stjärnan Joel Eriksson rankades så högt av Autosport. Williams F1-team engagerade försterankade Lance Stroll men Joels starka avslutning gav honom en fjärdeplats totalt vilket bör ge eko i både F1- och DTM-depån.


LÄS MER: VW:s WRC-förare kan gå till andra team – men vem har råd?

Lämna ett svar