Bilder: Här är världens snabbaste super-elbil

Bilen har satt fler fartrekord för elbilar.

Tiden på 7.05 på den 21 kilometer långa Nordschleife-sträckan på Nürburgring är endast åtta sekunder långsammare än spektakulära bensindrivna fartpaketet Porsche 918 Spyder.

NextEV EP9 har även satt nytt elbilsrekord på den franska banan Paul Richard. Där var tiden en minut och 53 sekunder vilket var hela 47 sekunder bättre än det tidigare rekordet – en riktig utklassning med andra ord.

Fyra motorer med sammanlagt 1360 hk

– EP9 skapades för att tänja på gränserna. Den visar vår vision och tekniska förmåga och är en best-in-class-produkt, sa det kinesiska biltillverkningsföretagets NextEV:s grundare och ordförande William Li, när bilen presenterades på ett event i London, enligt motorsajten Carscoops.

NextEV EP9 har fyra högpresterande motorer – en för varje hjul – och fyra individuella växellådor som totalt levererar 1 MW.

Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen – med de 1 360 hästkrafterna – tar 2,5 sekunder. Från 0 till 200 kilometer i timmen tar 7,1 sekunder. Maxfarten uppges till 313 kilometer i timmen.

Bilen ska generera sidokrafter på 2,53 g och så mycket som 3,3 g under inbromsning. Enligt NextEV ska EP9 generera dubbelt så mycket downforce som en Formel 1-bil: 24 kN vid 240 kilometer i timmen.

Räckvidd på över 40 mil

I exteriören märks en aktiv bakre vinge med tre lägen – park, låg friktion, hög downforce. Vidare finns en främre justerbar splitter för downforce vid kurvtagning samt en fullängds golv diffusor.

De två vattenkylda litiumjonbatterierna ger en räckvidd på 427 kilometer. Batteripaketet är utbytbart.

Viken är 1 735 kilo. Kolfiber är det dominerande byggmaterialet.

NextEV EP9 ska endast tillverkar i sex exemplar. Men en inte fullt lika vässad version av bilen ska lanseras under nästa år.

 

LÄS MER: Här är Teslas nya värstingbil

Lämna ett svar