9 saker du behöver veta om Tesla Model 3

Priset

I USA finns en magisk gräns på 35 000 dollar. En elbilstillverkare får också cirka 7500 dollar i rabatt på sina första 200 000 bilar. Det betyder att Tesla kommer ner i ett pris på cirka 27500 dollar för de första Model 3-bilarna. Det är cirka 10 000 dollar lägre än för en Audi A4 eller BMW 3-serie. För Tesla och Elon Musk var det ytterst viktigt att nå ner 35 000 dollar, trots att det sänker vinstmarginalen bilen som ska göra Tesla lönsamt.

I Europa och Sverige kan vi räkna med ett pris som motsvarar en Audi A4 eller BMW 3-serie. Det kommer också att bli en rad tillval på bilen och framför allt ska du kunna köpa ett större batteripaket.

Vill du förbeställa en Model 3 så kostar det 1000 dollar.

 

Batteriet

Elon Musk håller fast vid lithium/Ion-tekniken och han bygger själv batterierna i sin nya stora Gigafactory. Batterierna har placerats i bilens golv – på samma sätt som Volvo gjort i XC90. Musk hoppas få ner priset på batterierna i sin nya fabrik och batterierna har också utvecklats. Jämfört med batterierna i Model S och Model X har Model 3 35 procents högre energitäthet.

 

Räckvidden

Det pratades länge om en räckvidd motsvarande den i Model S, alltså teorietiskt uppåt 50 mil. Men i grundversionen av Model 3 stannade den vid beskedliga 35 mil. Tesla har då inte överträffat den räckvidd som General Motors har i sin nya Bolt. Både Audi och Volvo har pratat om cirka 50 mils räckvidd på sina elbilar som ska komma 2017-2018.

Men räkna med att Tesla kommer att erbjuda ett större batteripaket och troligen också ny teknik för att på bästa sätt utnyttja energin i batteriet.

 

Självkörande

Under visningen av Model 3 pratades det inte så mycket om ny teknik för självkörande bilar. Det enda Elon Musk avslöjade var att Autopilot – som redan finns i Model S och Model X – blir standard i alla Model 3. Men tekniken uppdateras ständigt och Musk aviserade att det här bara var den första av två visningar av Model 3. Är det något Musk väntas visa upp så är det mer självkörande-funktioner och kanske också ett system för att använda Model 3 i en bilpool på ett nytt och smart sätt.

 

Designen

På utsidan var Model 3 inte någon sensation utan rätt lik konkurrerande mellanklass-bilar. Vi såg heller inte några speciella designeffekter som till exempel de extrema bakdörrarna i Model X. Men så ska Model 3 också vara en mer vanlig bil där det sensationella ska sitta under skalet. Interiören var ljus tack vare de stora glaspartierna och de stora stolarna både i framsätet och baksätet dominerade tillsammans med bildskärmen.

 

Säkerhet

Elon Musk pratade en hel del om krocksäkerhet och om att Model 3 ska leverera högsta betyg i de krocktester som ska göras under året. Men vi fick inte veta några detaljer. Här kan jag tänka mig att Elon Musk kan stöta på problem om han inte snabbt, snabbt plockar in det säkerhetstänk som bland annat Volvo använder så effektivt. Det skulle rimma illa med Teslas profil och image att inte hänga med i utvecklingen av säkrare bilar.

 

Produktion

Tesla är i dag en liten spelare i bilvärlden med ynka 50 000 sålda bilar. Men nu ska produktionen öka dramatiskt. tesla fick under bilkrisen köpa en bilfabrik i Fremont, Kalifornien, billigt av Toyota och General Motors och det är där som Model 3 ska byggas. Utmaningen blir att gå från en småskalig tillverkare till ett bygga bilar bokstavligen på löpande band. Tesla hade vissa problem med det när de gick från Roadster till Model S men Elon Musk har värvat flera ingenjörer och tekniker med produktionserfarenhet från den etablerade bilbranschen.

Model 3 ska börja byggas nästa år med första leverans till kund under andra halvåret 2017. Bilarna kan väntas till Europa och Asien först 2018.

 

Fler modeller

Under visningen av Model 3 pratade Elon Musk om att det kommer fler versioner av Model 3 framöver. Framför allt handlar det om en mindre suv – en enklare Model X. Det som ska plockas med från Model 3 är de nya batterierna och troligen också inredningen med placering av stolar. I USA vill många se att Elon Musk bygger en pickup-version av Model 3.

Konkurrenterna

General Motors visade nya Chevrolet Bolt på bilsalongen i Detroit och både Volvo, Audi, BMW och Mercedes har visat upp elbilar och elbilskoncept som ska vara klara för lansering 2017-2018. Tesla har drivit på utvecklingen och alla som vill sälja en premium-elbil förstår att det krävs en räckvidd på 35-50 mil.

I USA kommer kampen mellan Model 3 och Bolt att vara intensiv. I Europa får Tesla framför allt slåss med de tyska tillverkarna. Skillnaden blir att i USA kommer Bolt att pressa ner priset på Model 3 medan det i Europa finns ett större utrymme för att sälja en dyrare och mer välutrustad bil.

 

Dags att byta till  elbil? Kolla vad du får för din begagnade bil här

Lämna ett svar