Nya Tesla Model 3 – så blir folk-elbilen

800 gäster och tusentals webbtv-tittare världen över jublade när Elon Musk – efter ett skämt om att han inte hade bilarna med sig – lät tre Tesla Model 3 rulla in på scenen vid Teslas designcenter i Hawthorne, Kalifornia.

Äntligen var bilen som så många sett fram emot klar.

Elon Musk inledde visningen med att prata om vikten av att ställa om till fossilfria transporter och han talade länge om vikten av att Teslas batterifabrik, Gigafactory, verkligen når upp i full produktionskapacitet. Gigafactory blir världens största batterifabrik och den ska tillverka fler lithiom/ion-batterier än resten av världens batterifabriker tillsammans.

Fler men också bättre batterier. För i Tesla Model 3 behöver Musk komprimera batterierna för att de ska få plats.

Elon Musk påpekade också att det finns konkurrens. General Motors visade redan i december sin Chevrolet Bolt – en elbil med liknande prestanda som Model 3 – till ett pris av 30 000 dollar.

En rymlig mellanklassedan

Men att sälja Tesla Model 3 lär inte bli något problem för Elon Musk. Bilköpare köade världen över köade för att kunna lägga en handpenning på bilen som ska börja byggas och levereras först nästa år. Model 3 väntas inte nå kunder i Europa och Sverige förrän tidigast sommaren 2018 och det finns i dag ingen prislapp på bilen utanför USA.

Tesla Model 3 är en rymlig mellanklass-sedan tack vare att framstolarna skjutits framåt i kupén. Under en live-provkörning var det lätt att se det rejält stora benutrymmet i baksätet, trots de stora baksätesstolarna.

LÄS OCKSÅ: I natt avslöjade Musk Allt om nya Tesla Model 3

Teslas autopilot ska vara standard

Testbilen på filmen var försedd med stora glasytor vilket gav ett ljust intryck i kupén. Vi såg också Teslas stora bildskärm mitt i instrumentbrädan.

Enligt Elon Musk kommer Teslas teknik för självkörande bilar – Autopilot – bli standard på alla Model 3 och bilen kommer att få säkerhetsteknik som ska ge fem stjärnor i krocktester.

Med Tesla Model 3 hoppas Elon Musk nu kraftigt kunna öka produktion och försäljning av Tesla-bilar, från dagens drygt 50 000 sålda bilar till 500 000 sålda bilar. I USA ska Tesla öppna fler återförsäljare och bygga fler laddstolpar för att öka tillgängligheten.

Byta till elbil? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar