VW Passat Alltrack börjar bli överkomlig

Passat Alltrack är på många sätt en perfekt bil för Sverige. Den är rätt stor, den är en kombi och den har en hyfsad markfrigång och fyrhjulsdrift för att klara eländiga vintervägar.

Och det visade sig snabbt, framför allt bland tjänstebilskunderna, att VW:s satsning var rätt.

Nu har tjänstebilarna börjat komma ut på begagnatmarknaden i allt större antal.

En helt ny generation av Volkswagen Passat, som utsågs till Årets bil, finns ute i bilhallarna – och inom kort kommer en ny Alltrack.

Det betyder att möjligheterna att för privata begagnatkunder att göra ett klipp på den gamla blir större och större.

BILTEST: Så bra är helt nya Passat

Trevlig bil att köra

Passat Alltrack är en rätt trevlig begbil att köra. Bilen upplevs som lättare och smidigare än den faktiskt är. Komforten är också bra, även om man bilen är betydligt hårdare inställd än konkurrenten XC70.

Ett minus jämfört med Volvon är ljudkomforten. Man får acceptera en del ljud från däcken när man kör Passat.

Alltrack funkar för dem som behöver ta sig fram på dåliga vägar, men markfrigången på 165 millimeter är i lägsta laget för några riktiga äventyr.

Här är Volvo XC70 betydligt bättre med sina 210 millimeter. Som dragbil kan Alltrack dock rekommenderas, 2 200 kilo får modellen dra med diesel och DSG-låda.

BILTEST: Så bra är helt nya Passat

Dieselbilar är allra vanligast

De allra flesta exemplar av Passat Alltrack som finns till försäljning har dieselmotor. Det handlar om tvåliters TDI-maskiner som är trimmade till lite olika effektsiffror. Här finns motorer med 170, 177 eller 184 hästkrafter.

Den största i kombination med automatlåda är naturligtvis trevligast och nu som begagnad är inte prisskillnaderna speciellt stor jämfört med de lite svagare maskinerna. Bensinare finns, men de är svåra att hitta.

Passat är populära bilar, framför allt när det står Alltrack på bakluckan. Men det verkar som om priserna ändå börjar krypa nedåt nu.

En välutrustad 2012:a som gått 10 000 mil borde gå att hitta för runt 190 000 kronor. I och med att en ny Alltrack snart finns på marknaden lär priserna fortsätta sjunka.

Lämna ett svar