10 fantastiska floppar – tekniken inte mogen

Elbilar

Vid förra sekelskiftet var elbilarna fler än de fossildrivna. Men utvecklingen av förbränningsmotorer gick snabbt. De långsamma elbilarna var snart omkörda.

Hybridbilar

År 1900 skapade Ferdinand porsche den allra första hybridbilen – Lohener-Porsche Semper Vivus Hybrid. Tekniken var dock allt för primitiv för att fungera bra.

 

 

 

 

 

Turbo

1962 lanserades Oldsmobile Jetfire – med en turbomatad V8 under huven. Effekten var det inget fel på, i stället var det kylningen som var ett problem. Oldsmobile använde en speciell kylvätska, Turbo Rocket Fluid, som bestod av vatten och metanol. Ägarna fyllde i regel aldrig på den här vätskan, och det slutade med trasiga turboaggregat.

 

1981 Cadillac Fleetwood V8-6-4

Redan 1981 använde Cadillac cylinderavstängningsteknik för att spara bränsle. Men man lyckades aldrig få det att fungera bra. Motorerna krånglade ofta, och många konverterades senare till vanlig V8-drift.

 

1966 Jensen FF fyrhjulsdrift

Jensen byggde fyrhjulsdrivna personbilar redan på sextiotalet. Men tekniken var väldigt dyr och fanns bara i högerstyrda bilar. Det blev i stället Audi och Subaru som gjorde att fyrhjulsdriften slog igenom på allvar bland vanliga bilister.

 

Framhjulsdrift

1929 kom Cord L-29. Bilen var framhjulsdriven. Bilen var väldigt tung, och framaxlarna var underdimensionerade – en riktigt långsam bil.

 

Buick Riviera 1986

Den här modellen hade en touchscreen där de flesta av funktionerna reglerades. Den ska enligt uppgift ha fungerat alldeles utmärkt – tills den gick sönder och inte gick att reparera.

 

GPS

1981 erbjöd Honda världens första GPS som tillval. Egentligen är det här ingen GPS utan ett system som använder gyroskop som mäter hur bilen rör sig. Olika kartor tryckta på plastfilm förs in i rutan, där bilens position är en lysande prick. Tekniken var dock väldigt begränsad och otroligt dyr för sin tid.

 

1957 Ford Fairlane 500 Skyliner Hardtop Cabriolet

Här har vi en väldigt invecklad konstruktion, och det blev inte enklare då större delen av taket inte är vikbart. Det skulle dröja länge innan vikbara plåttak blev vanligt i bilvärlden.

Aston Martin Lagonda 1974

Redan första generationen av bilen hade massor av knappar och en digital instumentering. Andra generationen hade ännu fler knappar. Modellen är ökänd för sin struliga elektronik och vi utgår från att många knappar inte fungerade.

LÄS MER: Världshistoriens 100 fulaste bilar

Lämna ett svar