Googles självkörande bilar i elva bilolyckor

Google har i dag fler än 20 självkörande bilar på prov i Nevada, Michigan and Florida. Tillsammans har de tillryggalagt 2,7 miljoner kilometer – men projektet har inte varit helt felfritt.

”Orsakades inte av de självkörande bilarna”

I september blev det ett krav för Google att rapportera alla olyckor som de självkörande bilarna varit inblandade i för att få fortsätta testerna på allmänna vägar.

Sedan dess har fyra incidenter med bilarna uppmärksammats i en rapport från nyhetsbyrån AP. Och på måndagen valde Google att gå ut med hela historiken av trafikolyckor sedan projektets början.

Totalt rör det sig om 11 mindre tillbud – men enligt projektets direktör Chris Urmson beror ingen av dem på de självkörande bilarna.

”Inte en enda gång var den självkörande bilen orsaken till olyckan”, skriver han i ett utlåtande på tekniksidan Backchannel.

LÄS MER: Vanliga svenska bilister ska testa Volvos självkörande bilar

Flera påkörda bakifrån

Ingen person ska ha skadats i olyckorna – som i de flesta fallen inträffat på småvägar i låg hastighet. Sju av bilarna hade blivit påkörda bakifrån, företrädelsevis vid rödljus.

”Om du spenderar tillräckligt mycket tid på vägen kommer olyckor att hända oavsett om du är i en vanlig bil eller en självkörande”, fortsätter Urmson.

De exakta omständigheterna kring olyckorna är fortfarande inte kända. Men ser man närmre på de fyra fallen i rapporten från AP verkar det stämma att de självkörande bilarna vanligtvis inte varit boven i dramat.

Två av dem ska ha körts automatiskt medan de två andra ska ha haft mänskliga förare. Båda ägarna – Google och företaget Delphi Automotive – har vittnat om att olyckorna inte skett på grund av bilarna.

”Vi ska undersöka varje olycka noggrant och lära oss från varje incident även om de inte skulle vara vårt fel att de inträffat”, säger Urmson.

Lämna ett svar