VW anklagas för fusk med ännu fler motorer

Den stora skandalen som bland annat kallas ”Dieselgate”, handlar om dieselmotorer från Volkswagen med motorer som kallas EA 189. Bakom modellkoden döljer sig flera olika dieselmotorer från Volkswagen, motorer med cylindervolymer på 1,2, 1,6 och 2,0 liter med olika effektuttag.

Och de här motorerna sitter i ett antal av tillverkarens olika bilmärken. Förutom varumärket Volkswagen är modeller från Audi, Skoda och Seat också berörda. Bilarna är utrustade med en speciell mjukvara som finns där för att manipulera bilarnas utsläpp under tester. Volkswagen har på många sätt bett om ursäkt och återkallar miljontals fordon. Flera tunga chefer, bland annat högsta chefen Martin Winterkorn, har lämnat sina jobb i samband med skandalen.

JAN-ERIK BERGGREN: Nytt fusk – jag är inte förvånad

VW:s 3.0 V6-diesel misstänks byta till fuskläge

Nu, när det verkade som att stormen lagt sig, kommer nästa tunga anklagelse från United States Environmental Protection Agency. På sin hemsida går myndigheten nämligen nu ut med kritik mot en helt annan motor i bilkoncernen, nämligen en trelitersdiesel som används i varumärkena Volkswagen, Audi och Porsche. Enligt myndigheten har även utsläppen från den här motorn manipulerats av en speciell mjukvara under tester.

”VW har tillverkat och installerat programvara i den elektroniska styrmodulen som känner av när fordonet testas för att uppfylla EPA utsläppsnormer. När fordonet känner av att det genomgår ett utsläppsprov går den i ett speciellt läge där utsläppsnormerna uppfylls. Exakt en sekund efter slutförandet av de inledande faserna av testerna ändras ett antal parametrar och fordonen övergår till ett normalläge, där utsläppen av kväveoxider ökar upp till nio gånger”, skriver EPA.

– VW har än en gång misslyckats med att följa sina skyldigheter mot lagen som skyddar ren luft för alla amerikaner. Alla företag borde spela efter samma regler, säger EPA:s talesperson Cynthia Giles.

Volkswagen var snabbt ute med en offentlig dementi. Man hävdar att det inte alls finns någon mjukvara som haft syftet att förändra avgasvärdena ”på ett förbjudet sätt”.

Här är uttalandet från Volkswagen:

”United States Environmental Protection Agency (EPA) informerade under måndagen Volkswagen AG att bilar med V6 TDI-motorer har haft en mjukvara som inte varit tillfredställande beskriven i godkännandeprocessen. Volkswagen AG vill understryka att ingen mjukvara med syfte att förändra avgasvärdena på ett förbjudet sätt har funnits installerad i 3,0 liters V6-dieselmotorerna. Volkswagen kommer att samarbeta fullt ut med EPA för att bringa fullständig klarhet i detta ärende.”

Det finns ännu inga uppgifter om hur många bilar som berörs.

Lämna ett svar