”Årets smartaste bil”– här är vinnarmodellen

När vi testkörde Volkswagen Passat GTE i somras fick laddhybriden beröm för den nya drivlinan och den fina komforten. HÄR hittar du biltestet.

Också Motormännens tidning Motor blev imponerade av bilmodellen, och nu har de utsett Passat GTE till ”Årets smartaste bil”.

Kriterierna för att vinna titeln är att bilen ska vara säker, miljösmart, ekonomisk och praktisk. Och enligt Motormännen är VW:s nya laddhybrid den bilen som bäst kombinerar de egenskaperna.

Steg mot mer hållbart samhälle

– Till arbetet, affären, förskola och fritidsaktiviteter, bilen är en viktig del för att klara av livspusslet. Den svenska genomsnittsbilen körs cirka fyra mil per dag, 75 procent av körsträckorna är kortare än så. ”Årets smartaste bil” är en laddhybrid med klassledande säkerhet, hög komfort och fina utrymmen. Med ström från förnybara energikällor kan många av vardagens resor göras utsläppsfria. Bilen är en viktig del av en levande landsbygd och stad, med ”Årets smartaste bil” är vi ett steg närmare ett mer hållbart samhälle, säger Motormännens vd Fredrik Daveby i tidningen Motor.

Passat GTE lanseras innan årsskiftet

– Vi är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse och ser fram emot lanseringen av ”Årets smartaste bil”. Passat är en bil som passar svenska förhållanden perfekt och med GTE blir den en mycket viktig kugge i Volkswagens omfattande satsning på elektrisk mobilitet, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Passat GTE ska lanseras i Sverige innan årsskiftet och kommer både som sedan och kombi. Sedanen börjar på 409 900 kronor och kombin kostar 10 000 till. Modellen är en så kallad supermiljöbil och berättigar till premien som ligger på 40 000 kronor.

Upp till 50 kilometer med eldrift

Under huven sitter en 1,4-liters bensinmotor på 159 hästkrafter, som får hjälp av en elmotor på 115 hästkrafter. Som mest har man tillgång till 218 hästkrafter. Enligt VW ska man kunna köra upp till 50 kilometer på eldrift.

Enligt EU.s standariserade körcykel har bilen en förbrukning på 1,6 liter per 100 kilometers blandad körning.

Den verkliga förbrukningen beror förstås väldigt mycket på hur man använder bilen. När vi testar passat GTE i stadstrafik räcker batteriet i 33 kilometer. Hur bilens förbrukning är i verkligheten återkommer vi till när vi får testa bilen under en längre period.

Lämna ett svar