Förarlösa bilar krockar oftare

Forskarna Brandon Schoettle och Michael Sivak från University of Michigan har jämfört olyckstatistiken från konventionell trafik med den för självkörande bilar. Mer specifikt handlar det om förarlösa fordon från Google, Delphi Automotive och Volkswagen som rullar i Kalifornien – och resultatet indikerar att de i genomsnitt är inblandade i fler olyckor än bilar med mänskliga förare.

 

Orsakade inga av olyckorna

Mellan 2012 och september 2015 var de självkörande fordonen inblandade i 11 olyckor, varav två resulterade i personskador. Med en sammanlagd körsträcka på cirka 1,9 miljoner kilometer ger det en frekvens på drygt 5,5 olyckor per miljon kilometer. Bilar körda av mänskliga förare kraschade i genomsnitt 1,2 ånger per miljon kilometer under samma period.

Men bortom siffrorna finns faktorer som förmildrar omständigheterna något. Enligt studien orsakade de förarlösa fordonen ingen av olyckorna. Dessutom var de också mindre allvarliga än genomsnittet, enligt statistik från polisen. Till skillnad från mänskliga förare kan de självkörande bilarna inte heller undvika att rapportera tillbuden. Den amerikanska statliga myndigheten ”National Highway Traffic Safety Administration” uppskattar att 60 procent av plåtskadorna och 24 procent av personskadorna som sker i landet aldrig anmäls. Med det i åtanke bedömer forskningsduon att det sker 2,5 trafikolyckor i den vanliga trafiken per miljoner kilometer.

BILKLIPP: Här visar Volvo hur deras självkörande bilar fungerar

”Distraherar vanliga förare”

Det innebär visserligen att bilar med autonoma körsystem fortfarande är inblandade i mer än dubbelt så många olyckor än de med mänskliga förare, trots att de främst används under gynnsamma förhållanden utan snö och is. Brandon Schoettle och Michael Sivak har inte undersökt varför de är mer olycksdrabbade än vanliga bilar, men beteendeforskaren Anuj Pradhan från samma universitet har en teori. ”Man skulle kunna spekulera i att sensorerna distraherar vanliga förare, eller att bilarna kör på ett annat sätt än en människa skulle köra”, säger han.

Studien behöver inte nödvändigtvis betyda att förarlösa fordon är mer trafikfarliga än vanliga bilar. Forskarna drar slutsatsen att det förhållandevis låga antalet körda mil gör felmarginalen så hög att de till och med skulle kunna vara säkrare än fordon med mänskliga förare. Om några år och fler tillryggalagda kilometer borde vi kunna få mer tillförlitliga siffror.

Lämna ett svar