Volvo räknar inte med att tappa i Sverige

Volvos chef för Europa och Mellanöstern, Anders Gustafsson, var första talare på Stora Bildagen som arrangerades av tidningen Dagens Industri vid Clarion Hotell, Arlanda. Gustafsson visade Volvos nya reklamfilm för nya S90 och inledde med att beskriva Volvos situation nu.

– Det går bra för Volvo. Vi har roligt på jobbet och vi är ett bra team. Mycket handlar om produkterna, varumärket och ett bra självförtroende.

LISTA: Verkliga värdet på din begagnade Volvo

800 000 bilar före 2020

Gustafsson är chef för totalt 61 marknader som svarar för cirka 60 procent av Volvos totala försäljning på närmare 500 000 sålda bilar 2015. Men Volvo ska växa och nå 800 000 sålda bilar före 2020.

– Mitt område, EMEA, ska fortsätta att växa, med ungefär ett USA eller mer, men den stora tillväxten ska komma i USA och i Kina.

Anders Gustafsson visade också en reklamfilm som används intern på Volvo för att visa återförsäljare och anställda vad som krävs. Budskapet var att tänka nytt och annorlunda, att Volvo inte bygger bilar som kör från A till B utan bilar som kör från A till Å, Ä, Ö.

Filmen visade också det som Anders Gustafsson pratade om från scenen, att lyx för Volvo ska stå för något annat än vad det gör för andra tillverkare. Lyx för Volvo är säkerhet, tyska bilar, teknik som förenklar och ger kunderna en lugn och sansad upplevelse av sin bil.

LÄS MER: Här är motorerna i nya Volvo S90

Lätt att sälja bilar – svårt att tjäna pengar

Men för Anders Gustafsson och de andra regioncheferna på Volvo handlar det framför allt om att tjäna pengar.

– Att sälja bilar är lätt men att tjäna pengar är svårt, sa Gustafsson.

Nya XC90 är ett exempel. Bilen säljer bra men i dag är det enligt Gustafsson, lite för lång leveranstid på bilen.

– Vi räknade helt fel på utrustningsnivån och priserna. Vi kunde aldrig tänka oss att priserna skulle bli så höga.

Behåller marknadsandelar trots högre priser

I Sverige har Volvo det senaste året lyckats med tricket att behålla marknadsandelen på cirka 20 procent och ändå öka snittpriset på sålda bilar med drygt 60 000 kronor.

Enligt Anders Gustafsson kommer den pågående dieselskandalen att påverka Volvo och hela bilindustrin.

– Vi har en andel av dieselbilar på 80-90 procent i Europa och det är klart att vi måste ha en strategi för om det blir ett skifte. Men vi ligger långt framme på bensinmotorer också.

Anders Gustafsson avslutade sin stund på scenen med att avslöja att han gillar att – dammsuga.

– Att höra hur det rasslar i röret, det är nästan som att driva ett säljbolag, skämtade Gustafsson.

Lämna ett svar