Här är länderna som förbjuder fossila bilar

Elbilen är framtiden – och bilar som drivs med fossila bränslen kommer att försvinna – det är budskapet från flera europeiska länder och hittills sju stater i USA.

Målsättningen är att bara tillåta försäljning av eldrivna bilar senast 2050.

Allians för utsläppsfria bilar

Tidigare i år startades International Zero-Emission Vehicle Alliance (ZEV), av Kalifornien, Québec och Nederländerna. Sedan dess har Norge, Tyskland och Storbritannien anslutit sig till alliansen som vill förbjuda fossildrivna bilar.

Flera stater i USA har också meddelat att de också ansluter sig till målet att bara sälja elbilar 2050; Rhode Island, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, Oregon och Vermont.

Medlemmarna i ZEV Alliance står för omkring hälften av världens elbilsförsäljning i dag. Norge är ett föregångsland och har föreslagit att i stort sett bara tillåta utsläppsfria bilar redan från 2025.

”Världsledande regeringar”

”De här regeringarna är världsledande när det gäller utsläppsfria fordon tack vare en blandning av ekonomiska, och icke-ekonomiska incitament, konsumentmedvetenhet och infrastruktur för laddning”, säger Nic Lutsey, programchef för International Council on Clean Transportation (ICCT), som fungerar som sekretariat för ZEV Alliance.

Om ZEV Alliance uppnår sina mål kommer de globala utsläppen av koldioxid från fordon minska med 40 procent 2050.

 

LÄS MER: VW: Här är svenska bilarna som drar för mycket

Lämna ett svar