BMW: Dieselbilar fortsätter sälja bra

Med en andel dieselbilar i Europa på cirka 80 procent är BMW sårbara för ett snabbt teknikskifte eller om bilkunderna och regelmakarna i Europa vänder dieselbränslet ryggen.

Men BMW:s europachef Nicolas Peter ser i dag ingen minskad efterfrågan som en följd av dieselskandalen eller pratat om farliga nox-utsläpp.

– Bland våra bilar ser vi inte att efterfrågan minskat men vi ser en ökad försäljning av bensinbilar och det beror på att vi ökat försäljningen av mindre bilar. Vi ser också en stor efterfrågan på elbilar.

Tuffare CO2-regler = många dieselbilar

När EU:s tuffare regler för CO2-utsläpp träder i kraft ser också Nicolas Peter att andelen dieselbilar kommer att fortsätta att vara hög.

– Det kommer ett teknikskifte till eldrivna bilar och motorcyklar men vi vet inte exakt när och på vilka marknader det sker. Men det kommer att bli mer eldrivna fordon och om kanske fem till tio år fler bilar som drivs med bränsleceller.

LÄS MER: Här är länderna som ska förbjuda fossila bilar

Två starka trender

Nicolas Peter tror på en fortsatt stark tillväxt av bilförsäljningen i Europa men det pågår också två mycket starka trender:

Uppkoppling. En lika viktig sak för biltillverkarna som CO2-utsläpp är anslutningen till internet och integreringen av smartphones i bilarna.

Carsharing. BMW har lanserat sin tjänst DriveNow i Stockholm och främst för unga bilköpare ser Nicolas Peter en stor efterfrågan på nya tjänster för bilägande.

Nicolas Peter ser också att efterfrågan på tvåhjulsdrivna fordon ökar. BMW har ökat sin försäljning av motorcyklar och skotrar trots att marknaden i stort minskat i Europa.

– Speciellt i de stora städerna kommer vi att se fler och fler använda tvåhjulingar och vi har gjort investeringar här som kommer att löna sig i framtiden.

BMW-gruppen går mot rekordsiffror för varumärkena BMW och Mini och Nicolas Peter tror att den utvecklingen kommer att fortsätta även 2016.

Lämna ett svar