Volkswagen ifrågasatt om låga olyckstal

Varje biltillverkare rapporterar månad för månad olycksstatistik till amerikanske myndigheter. Statistiken ligger bland annat till grund för eventuella återkallelsekampanjer som myndigheten, NHTSA, tvingar fram.

I spåren av dieselskandalen har analyser gjorts på statistiken och Volkswagen har rapporterat ovanligt få skadade och dödade. Samma sak har noterats från Honda och Fiat/Chrysler och Honda har tvingats böta för sitt fusk med statistiken. Även Fiat/Chrysler har erkänt att deras siffror är för låga. VW:s siffror är lägre än både Hondas och Fiat/Chryslers.

LISTA: VW-skandalen – så påverkas du

VW redovisar ”signifikativt” lägre siffror

VW:s siffror är enligt en expert som på uppdrag Bloomberg News analyserat siffrorna ”signifikativt” lägre än konkurrenternas.

NHTSA har krävt att få ett svar från samtliga biltillverkare om hur de rapporterar i sin olycksstatistik. Rapporten infördes för 15 år sedan efter den så kallade Firestoneskandalen där ett antal Ford Explorer välte till följd av däcken.

Med hjälp av statistiken ska NHTSA upptäcka felaktigheter tidigt och tvinga fram en åtgärd från tillverkarna. Men enligt NHTSA kan inte myndigheten vara en polis utan allt bygger på tillförlitliga uppgifter från tillverkarna.

VW nästan 10 gånger under snittet

President Barack Obama har förstått NHTSA:s uppgift och i sin budget för 2016 lagt undan medel för att NHTSA ska kunna mer än fördubbla antalet personer som studerar statistik och data från tillverkarna och sen slår larm om missförhållanden.

Enligt den senaste statistiken har General Motors rapporterat in flest olyckor med 524 per en miljon bilar. Snittet låg på 301 olyckor per en miljon bilar medan Volkswagen rapporterade in 34 olyckor per en miljon bilar.

Nissan var ett annat märke som hade få olyckor – 78 per en miljon bilar – men här har Nissan försäkrat att de följt reglerna.

Lämna ett svar