Här är nya reglerna – kan straffa ut diesel

Efter larmet om att Volkswagen har fuskat med utsläppssiffror i USA vill EU agera snabbt.

Senast på fredag ska EU-ländernas regeringar har sagt sitt om ett förslag om betydligt tuffare utsläppsregler för bilar. Och den 28 oktober ska förslaget röstas igenom.

I förslaget – med regler som ska träda i kraft redan i september 2017 – är det betydligt tuffare gränser för de omdebatterade nox-gaserna. Förslaget bygger också på att gränsvärdena ska efterlevas även under körning i verklig trafik.

I dag finns det skillnader mellan mätningar ute på väg och i laboratoriemiljö på upp till 500 procent. Men enligt förslaget ska det bara få finnas en skillnad på 60 procent.

LÄS MER: Nya besvärliga uppgifter för VW – ifrågasätts för låga olyckstal

Stora problem för tillverkarna

Kravet kommer att innebära betydande problem för biltillverkarna att optimera bilarna för labbtester och samtidigt tillgodose kundernas behov om prestanda i bilarna.

Nox-gaserna anses cancerframkallande och bland annat USA har haft betydligt tuffare krav på nox-rening än Europa. Det här vill EU ändra på snabbt och införa en maxgräns på 80 milligram per kilometer.

Ett problem för tillverkarna är att låga nox-värden från en dieselmotor betyder högre förbrukning, och därmed CO2-värden. Att EU nu inför tuffare regler för både nox och CO2 kan betyda att dieselmotorn blir allt för dyr att tillverka. Redan i dag har flera biltillverkare skrotat dieselalternativet på grund av att det blir för dyrt att rena avgaserna.

Många länder kämpar emot

Bland annat Volvo valde tidigt bort sin dieselmotor när de valde vilken motor som ska jobba tillsammans med elmotorn i kommande hybridbilar.

Men det finns länder som tydligt kämpar emot EU:s planer. Tyskland, Ungern, Österrike, Tjeckien och Slovakien vill alla ha en något långsamma infasning av 80-milligramkravet.

Lämna ett svar