Toyota Prius – nya hybriden rejält bättre

Toyota Prius är en på många sätt viktig bilmodell. När nu den fjärde generationen av modellen visas upp på bilsalongen är intresset stort i Toyotas monter – och det är en helt ny bil som möter oss besökare.

Toyota Prius är den första modellen som bygger på Toyotas plattform New Global Architec­ture, TNGA.

Den här plattformen kommer att ligga till grund för fler modeller framöver och sägs ha möjliggjort en bil som är både säkrare och mer vridstyv, vilket ska ge bättre vägegenskaper.

En lättare bakhjulsupphängning ska också bidra till en bättre väghållning än den utgående generationen av Prius. Och det behövs. Den gamla bilen är inte speciellt rolig att köra.

Nytt hybridsystem med lägre förbrukning

Toyotas mål har varit att sänka CO2-utsläppen med 18 procent när de byggde nya Prius. För att nå dit har hela hybridsystemet gjorts om. Förbränningsmotorn är ny och mer effektiv, den sägs ha över 40 procent termisk verkningsgrad vilket ska vara högre än någon annan bensinmotor på marknaden.

De flesta komponenter, inklusive elmotorn, har blivit både lättare och kompaktare. Det nya nickelmetallhydridbatteriet ger enligt Toyota bättre laddningsprestanda och tar mindre plats än det tidigare batteriet.

I och med att komponenterna tar mindre plats samtidigt som bilen vuxit en aning har utrymmena i bilen blivit bättre. Det är mer plats i baksätet, vi sitter rätt bra när vi provsitter, och lastutrymmet sväljer nu mer last, mycket tack vare en ny hjulupphängning i bak.

LÄS MER: Här är Toyotan som kan förändra världen – ett genombrott tror många

Känns nästan lyxig inuti

Invändiga har Prius fått en ordentlig uppsträckning jämfört med den förra generationen. Instrumentpanelen sveper snyggt runt föraren och fortsätter ut i dörrpanelerna.

Man känner igen sig från gamla Prius, men kupén har blivit betydligt snyggare och ger ett renare och mer sofistikerat intryck. Materialen känns dyra och nästan lite lyxiga när man tar på dem.

När det gäller den yttre designen har det också hänt mycket. Jättemycket. En hel del av formspråket är lånat från bränslecellsbilen Miray – och detta är en design som verkligen sticker ut med sina mycket kraftfullt markerade linjer.

Fronten är låg och aggressiv, aktern pryds av en vinge som fångas upp av en sidolinje i karossplåten. Bilen ser betydligt sportigare ut än sin föregångare. Det råder dock delade meningar om huruvida den är snygg eller inte.

Ett är dock säkert: det finns inte en chans att man ska blanda ihop nya Prius med någon annan bil.

Lämna ett svar