Nya tuffa Kia Sportage – och en helt ny kombi

Ingen ska anklaga Kia och designenchefen Peter Schreyer för att dra försiktiga linjer när det handlar om att förnya Kias modellprogram.

Till och med succémodellen Sportage har gjorts om.

Nya Sportage har ett tuffare utseende med en rejäl front och med inredning hämtade från storasyskonet Sorento.

Innerutrymmena är något större än tidigare men Kia har behållit det sluttande taket och den coupéliknande profilen.

Optima kommer som kombi

När Kia lät oss tjuvtitta på nya Sportage dagen före bilsalongen i Frankfurt stod också nya Optima bredvid.

Framåt 2017 ska Optima finnas i Sverige både som laddhybrid och som kombi.

Designchefen Peter Schreyer förklarade varför Kia Sportage har gjort om så mycket:

– Den nya bilen bygger förstås på den gamla men vi ville ta ett rejält steg framåt. Men självklart var det mycket jobb med att fundera och jämföra olika lösning, vad vi skulle ändra på och hur mycket och vad vi ville behålla. Nya Sportage tycker vi ändå har kvar Kias DNA, vår profil och vår stil, samtidigt som att det är en utveckling.

För Peter Schreyer handlar varje bilmodell om att befästa Kias design och position, att bygga in en tradition och ett sätt att se på bilarna och varumärket.

LÄS MER: Nya Renault Talisman – ser ut som en succé

Största förändringen sitter på insidan

Med tanke på hur andra tillverkare går mycket varsam fram är det uppfriskande med en rejäl förändring. Men jag tycker att den brutala fronten har något klumpigt över sig och jag hade hellre sett mindre frontlyktor.

Enligt Kias designchef i Europa, Gregory Guillaume, som arbetat med Sportage, har den kanske allra största förändringen ändå gjort i inredningen.

Här har mycket plockats från den Sorento som Kia visade förra året. Sorento var också den första bilen i en ny generation från Kia.

I Sportage har flera funktioner samlat vid mittkonsolen med vågräta knapprader i tre sektioner under en pekskärm.

Europeisk utsida och asiatisk insida

Exteriören på Sportage har ritats i Europa medan Korea-kontoret haft hand om inredningen. Enligt Peter Schreyer finns det ingen konkurrens mellan de två kontoren och inte heller så stor skillnad på den design som efterfrågas i Asien och den som säljer bra i Europa.

– Kineserna gillar västerländsk design så det handlar mer om olika intryck, förväntningar och position på marknaden.

Gregory Guillaume säger så här om designen på Kia Sportage:

– Vi hade redan guldmedalj i design med den gamla modellen men vad gör de som vunnit guld? Jo, de kämpar ännu hårdare. Vi har tittat på alla ytor och alla detaljer och med gott självförtroende byggt bytt. Vi har ett nytt kraftfullt utseende men vi har ändå behållit renheten och det sportiga utseendet från den förra modellen.

Lämna ett svar