Topplista: Bilarna som sålt bäst i år

Månad för månad visar bilbranschen upp lysande försäljningssiffror. April månad är inget undantag.

– Den mycket positiva utvecklingen på bilmarknaden fortsatte i april, då registreringarna av nya personbilar ökade med elva procent. Det är sextonde månaden i rad med ökade registreringar och årets april var den fjärde bästa aprilmånaden någonsin för personbilar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, i ett pressmeddelande.

LISTA: 10 begbilar med dolda kostnader

Ökade inkomster och låga räntor

Moldén fortsätter med en analys till ökningen:

– Den starka bilmarknaden beror bland annat på hushållens ökade disponibla inkomster, de extremt låga räntorna och en stabil arbetsmarknad. Till detta kan läggas en balanserad begagnatmarknad där låga begagnatlager gör att nybilsköparen får bra betalt för sin inbytesbil.

Även nybilsregistreringen av så kallade supermiljöbilar fortsätter att öka.

– Nyregistreringarna av supermiljöbilar, dvs bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 g/km, ökade med 44 procent i april och hittills i år har registreringarna ökat med 57 procent. Supermiljöbilarnas andel av totalmarknaden var 2,1 procent i april i år och hittills i år 1,7 procent. Sverige ligger långt efter vårt grannland Norge där 23 procent av alla nya bilar var elbilar eller laddhybrider under första kvartalet i år, säger Bertil Moldén.

Ökar trycket på regeringen

Att supermiljöbilarna är populära betyder också att trycket ökar på regeringen att avsätta mer pengar till premierna.

– BIL Sweden har varnat för att risken är stor att tilldelade medel till supermiljöbilar för 2015 kommer att ta slut efter sommaren. Det är därför glädjande att miljöministern i ett pressuttalande häromdagen ger lugnande besked om att regeringen kommer se till att det finns pengar till supermiljöbilspremien under hela 2015, säger Bertil Moldén.

LISTA: 10 dolda fel och hur du enkelt avslöjar dem

Lämna ett svar