Audi planerar fler suvar

Efterfrågan på suv-bilar bara ökar. Och det gäller både de allra minsta och de allra största. Audi har precis låtit oss testköra nya sjusitsiga suv:en Q7 men det finns en ännu större bil färdig hos utvecklingsavdelningen.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg planerar Audi att börja sälja en stor suv kallad Q8, en liten suv döpt till Q1 samt en eldriven Q-bil.

BILTEST: Så bra är nya Audi Q7 – vi sätter betyg

60 modeller före 2020

Satsningen är en del i Audis expansion av antalet modeller där målsättningen är att gå från 52 till 60 modeller före år 2020. De nya modellerna ska i sin tur göra att Audi kan passerar BMW och bli världens ledande premiummärke.

Det utökade modellprogrammet kostar också och Audi har precis sjösatt en investeringskampanj på drygt 230 miljarder kronor. De nya bilarna ska framför allt locka nya köpare i Nordamerika och Kina.

Den nya el-suven ska ha en räckvidd på 50 mil och blir en direkt konkurrent till den snart presenterade Tesla Model X. Enligt källor till nyhetsbyrån blir det en bil som byggs på nuvarande Q5 och den kommer att döpas med tilläggsnamnet e-tron. Första kvartalet 2016 ska nya laddhybriden Q7 börja att säljas, även den med e-tron i beteckningen.

Q8 ska konkurrera med BMW X6

Nya Q8 kommer att få ett kupéliknande utseende och blir en direkt konkurrent till dagens BMW X6.

Audi sålde bättre än BMW under april månad och klarade att hålla avståndet till Mercedes. Konkurrenten BMW har redan skapat suv:arna X4 och X6 och i sommar väntas även Mercedes presentera nya suv-bilar.

Konkurrensen finns också inom VW-koncernen med kommande Bentley Bentayga. Och även märken som Maserati och Jaguar står redo att plocka fram premium-suv:ar.

LÄS MER: Här är alla finesserna i nya Q7

Lämna ett svar