Porsches nya superbil överraskar i Frankfurt

Det är allt fler biltillverkare som presenterar helt eldrivna bilar, modeller som är tänkta att ta upp jakten på amerikanska Tesla som under lång tid varit ensamma i sitt segment. Aston Martin, Audi, BMW, Mercedes… plötsligt vill de flesta biltillverkarna vara med i matchen.

Det har pratats länge om att Porsche också är på gång med en eldriven modell. Och när tillverkaren under ett event på måndagskvällen rullade ut konceptbilen Mission E gick det ett sus genom den stora publiken.

Påminner om Panamera

Utseendemässigt påminner Mission E lite om Panamera, men konceptbilen är mindre och har ett betydligt sportigare uttryck. Kanske mer 911 och 918 Spyder.

Under det vackra vita skalet är det inte mycket som påminner om Panamera. Kupén är rensad från det mesta och allt styrs med pekskärmar. Backspeglarna är ersatta av kameror.

Bilen drivs av två elmotorer, en sitter i fram och en i bak, vilket gör Mission E fyrhjulsdriven. Tillsammans ska de båda elmotorerna ge 600 hästkrafter, hävdar Porschedet ska räcka till att 0–100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och 0–200 km/h ska ta 12 sekunder, hävdar tillverkaren.

LÄS MER: VW visar äntligen nya folksuven Tiguan – se bilderna!

Imponerande räckvidd

Räckvidden är också imponerande. På en laddning ska Mission E ha en teoretisk räckvidd på mer än femtio mil. Och när väl batterierna är tömda ska det ta häpnadsväckande 15 minuter att ladda upp dem till 80 procent igen. Hemligheten bakom detta är en spänningsnivå på 800 volt – dubbelt så mycket som exempelvis Tesla.

Det finns inga uppgifter om huruvida en produktionsversion av Porsche Mission E är på gång eller inte. Vi hoppas dock på detta.

Lämna ett svar