Här är Seats nya suv – Leon Cross Sport

Segmentet med mindre suvar och crossovers fortsätter att växa. Och allt fler bilmärken, inte minst från Volkswagengruppen, lanserar nya modeller i den här kategorin.

På IAA, som bilmässan i Frankfurt heter, visas bland annat nya Volkswagen Tiguan upp offentligt för första gången. Och snart kommer vi att få se flera olika modeller från systervarumärket Skoda.

Seat är snyggast hittills

Snyggast hittills är dock konceptbilen Leon Cross Sport som presenteras i samband med IAA. Det här crossover-koncept är baserat på prestandaversionen av Leon som kallas Cupra.

Leon Sport Cross har en tvålitersmotor med turbo. Effekten uppges till 300 hästkrafter, vilket enligt Seat ska räcka för att ta bilen från 0 till 100 på 4,9 sekunder. All teknik som finns i vanliga Leon, så som mobiluppkoppling via SEAT Full Link, säkerhetssystem som adaptiv farthållare med Front Assist, skyltigenkänning, Lane Assist och ett speciellt anpassat ESP-system och progressiv styrning ska finnas under den läcka karossen.

LÄS MER: 10 smarta suvar – både nytt och begagnat

Produktion inte långt borta

Designen känns igen från vanliga Seat Leon, men Leon Cross Sport är betydligt högre och har fått en 41 millimeter högre markfrigång. Bilen har två långa dörrar och när man kliver in känner man igen sig från vanliga Leon.

Leon Sport Cross riktar sig enligt Seat mot en ”ung, aktiv och urban målgrupp”.

Seat har inte berättat när den här bilen kommer i produktion.

Men av allt att döma är den inte speciellt långt borta. Längre fram, förmodligen under 2017, sägs det att en riktigt lite suv/crossover också ska visas upp. Den bilen sägs bygga på lilla Audi Q1.

Lämna ett svar