Mercedes framtidsbil

Den spännande konceptbilen heter Concept Intelligent Aerodynamic Automobil. Mercedes vd Dr Dieter Zetsche rullade stolt fram konceptbilen för att markera starten på bilsalongen i Frankfurt.

Zetsche gav också chansen att få morsa på sin framtida efterträdare – i form av ett kvinnligt hologram som pratade om salongen 2015 i dåtid.

När Mercedes pratar framtid så handlar det om det här:

Digitaliseringen ska effektivisera produktutvecklingen. Konceptbilen CIAA byggdes på bara tio månader och med hjälp av digitala modeller så behöver inte Mercedes gissa så mycket. Tekniken används redan i dag då F1-teamet utvecklas med hjälp av modeller och beräkningar i datorer i långt högre grad än tidigare.

Digitaliseringen handlar också om en betydligt tätare kontakt med bilkunden som Mercedes nu kan prata med hela tiden. Bilar ska också uppdateras över internet och Mercedes ska ta ett fastare grepp om mycket av vår vardagliga kommunikation. Mercedes vill bli din digitala plattform.

Digitalisering handlar också om att skydda bilkundernas data. Enligt Zetsche så lovar Mercedes att inte sälja ut kundernas data – det är en sak mellan Mercedes och kunden och ska inte komma andra tillgodo. Du som bilkund betalar med pengar – inte med din data.

BILDER: Här är nya VW Tiguan – nästa suv-succé

Framtidens bilar kör själva

Hela Mercedes presentation andades framtid och det är tveklöst så att Mercedes ser att framtidens bilar är självkörande och helt och hållet uppkopplade via internet.

Enligt Mercedes svenska försäljningschef Ola Källenius kommer en hel del av detaljerna på CIAA att synas i nästa stora lansering.

Då handlar det troligen om saker som mittkonsollen som är en enda stor pekskärm och ännu fler kameror som hjälper till att ge information om saker utanför bilen. Vi kunde också känna igen mycket av Mercedes vanliga inredning och gränssnitt mot föraren.

CIAA hade också lyktorna fram helt integrerade i grillen och en ramp av lampor runt hela bakpartiet. Något som kan bli möjligt att realisera med framtidens led- och laserteknik.

Mercedes visade också upp ett gäng vanliga bilar i Frankfurt – bilar som S-klass cabriolet. C63 AMG coupe och C-klass coupe – och Dieter Zetsche avslöjade att Mercedes ser laddhybriderna som den perfekta kombinationen av elektrifiering, låga co2-värden och lång räckvidd. Därför kommer Mercedes att fortsätta rulla fram laddhybrider de kommande åren.

Lämna ett svar