Parkerade bilar rullade i väg – av sig själva

Amerikanska National Highway Traffic Safety Administration håller kolla på bilägares problem med nya bilar. När NHTSA får nys om att det finns flera klagomål på ett och samma fel inleds en undersökning. Om det visar sig vara ett fel på bilen ber NHTSA tillverkaren att kalla tillbaka bilarna för åtgärd. Systemet finns än så länge bara i USA men det har diskuterats att införa en liknande lösning för andra marknader, som Europa.

Stod i P-läge

Det senaste fallet som NHTSA behandlar gäller nya Jeep Grand Cherokee och att bilen påstås rulla i väg trots att växelväljaren satts i parkeringsläge. Undersökningen gäller bilar från 2014 och 2015 och omfattar totalt 408 000 bilar.

NHTSA har tagit emot totalt 14 klagomål på samma fel. Enligt NHTSA fungerar växelväljaren så att den förs framåt eller bakåt och parkeringsläget styrs elektroniskt och inte genom att växelväljaren placeras i ett visst läge mekaniskt.

Kraschat och fattat eld

Av de 14 rapporterade klagomålen har fem bilar kraschat eller fattat eld som en följd av felet. Tre personskador har rapporterats.

En av rapporterna berättar om en Grand Cherokee i Detroit som rullade baklänges, med motorn i gång, på en bensinstation. Tre personer tog sig ur bilen innan den kraschade in i en annan bil. I ett annat fall ska ett barn ha skadats när barnet skulle plockas ur en rullande bil.

Fiat/Chrysler har meddelat att de samarbetar med NHTSA fullt ut under undersökningen.

Lämna ett svar