Förarna: Vi struntar i den nya tekniken

Bilar som parkerar själva. Bilar som håller avstånd och hastighet i köer och som bromsar och stannar på egen hand utan hjälp av förarna. Moderna bilar har en rad säkerhetsteknik för att underlätta för föraren att manövrera bilen.

Moderna bilar har också en rad möjligheter för anslutning till internet och för att i bilen kunna ta del av musik, film och radio.

Använder inte funktionen

Men väldigt mycket av tekniken i bilarna sitter där utan att föraren använder den. Undersökningsföretaget J.D Powers har intervjuat bilägare om vad de använder i sina bilar. Enligt undersökningen svarar 43 procent att de aldrig använt funktionen för personlig hjälp och service i bilen – av den typen som Opel satsar mycket på med sin On Star-lösning där du kan ringa till en person från bilen och få hjälp att till exempel hitta närmaste restaurang.

38 procent har aldrig använt internetrouters i bilen, 35 procent har aldrig använt automatisk parkering och hela 33 procent använder inte head-up-display, funktionen där information projiceras upp på vindrutan. 32 procent har aldrig använt de appar som biltillverkarna betala dyra pengar för att utveckla till bilens informationssystem.

Missade 16 av 33

Totalt mättes användandet av 33 olika tekniska finesser och var femte bilförare svarade att de aldrig använt 16 av de 33 finesserna.

En förklaring som anges i analysen av resultaten är att återförsäljarna är för dåliga på att informera om den nya tekniken. Bilköparna är för dåligt utbildade i hur de ska använda bilen.

Men det finns också ny teknik som bilförarna helt enkelt inte vill ha sina bilar. Och tvärtemot vad man kan tro så handlar tekniken som bilförarna ratar till allra största del om uppkoppling mot internet.

Lämna ett svar