Opel Astra – vi kör nya hemliga bilen

Det senaste året har biltillverkarna tagit som vana att inleda sina presentationer av nya bilar med att berätta om hur många millimeter större en modell har blivit och hur många kilogram lättare den är jämfört med föregående generation.

Opel gör tvärtom och dubbelt så mycket.

Istället för att öka längd, bredd och höjd på nya Astra så blir bilen kortare, smalare och lägre.

Lite skämtsamt säger Opels ingenjörer att de satt Astra på gym. Men skämtet är i alla fall halvt på allvar.

För när Opels tekniker på plats vid den exklusiva förhandstitten och testkörningen av förseriebilarna berättar för Årets Bil-juryn om de tekniska framstegen och innovationerna så är det tydligt att det är precis gym det handlar om.

LÄS MER: Vi kör Opels bästa kombi

Opel Astra blir upp till 200 kilo lättare

Astra har byggts om helt och varje detalj gjorts med en tanke på effektivisering, viktbesparing och förbättrad prestanda. Plattformen heter D2 och är andra generationen av den Delta-plattform som en gång Opel delade med sig till Saab för 9-3.

Bara på plattform och kaross spar Opel långt över 100 kg jämfört med den tidigare generationen av Astra.

Viktbesparingen är lite olika beroende på motoralternativ och utrusning men ligger mellan 120 och 200 kg för den olika Astra-varianterna i den nya modellserien.

På en så liten bil som Astra är det en massiv förändring som förändrar bilen i grunden. Opels ingenjörer gissar att tyngdpunkten rört sig så mycket som 20 mm närmare asfalten.

Tydlig förbättring av motorerna

Styrning och fjädring har också gjorts om. Och förstås motorerna.

Vi får testköra den trecylindriga enlitersmotorn på 105 hästkrafter och med turbo som vi redan sett i andra Opel-bilar. Vi testkör också en fyrcylindrig 1,4-litersmotor med turbo och på 145 hästkrafter.

När vi kommer till Hornbach finns det även med äldre Astra-bilar och min första tanke är att köra dem är bortkastad tid.

Men så är det inte alls.

Att jämföra 105 hästkrafter från tre cylindrar med 115 hästkrafter från fyra cylindrar gör det mer än tydligt hur stor förbättring Opel gjort på motorerna.

Den gamla motorn känns väldigt trött och det är fler än jag som efteråt undrar om Opel lagt i ballast i den äldre Astra.

Olika körprogram

I kommande Opel Astra går det att byta körprogram från normal till sport och det som händer är att mjukvaran i bilen ställer om gaspedalens respons samt styrningen. Jag gillar i båda versionerna sport-styrningen och normal-gasen bäst.

Med normal styrning är nya Astra mindre direkt och responsiv än den gamla. Däremot jobbad fjädringen mycket bra och bilen understyr lagom mycket för att ge en säker körning i bergen i södra Tyskland och norra Frankrike.

Både in- och utsida är kraftigt maskerade på våra testbilar men Opel har avslöjat utsidan tidigare vid ett exklusivt Årets Bil-jury-event vid designcentret i Rüsselsheim.

LÄS MER: Vi kör Opels bästa kombi

Rakare linjer och tydligare form

Och precis som när det gäller vikt och motorer så är designen helt ny och annorlunda. Borta är de bulliga och mjuka formerna. Istället har Opel valt att gå åt samma håll som Peugeot med 308.

Rakare linjer och en tydligare form. Insidan är klart moderniserad där en rörig knapplayout bytts bort till förmån för enkla och tydliga kluster av knappar och stora bilskärmar på sju eller åtta tum.

Opel räknar gärna gamla Kadett till samma familj som Astra och kan på så vis räkna in hela 10 generationer av kompakta mellanklassbilar från Opel genom åren.

Totalt har Opel sålt 24 miljoner Astra och Kadett. Modellen står för en femtedel av Opels hela försäljning och under de bästa försäljningsåren är det här klassens näst bäst säljande bil i Europa.

Nya Opel Astra är också den första bil som nya vd:n Karl-Thomas Neumann kan påstå sig ligga bakom.

Så på många sätt är nya Opel Astra också nya Opel.

Lämna ett svar