Omfattande poliskontroller i dag

I dag uppmärksammas det stora problemet med rattfylla med Trafiknykterhetens Dag. MHF anordnar manifestationer mot rattfylleri i hela landet. Samtidigt passar polisen på att genomföra omfattande nykterhetskontroller i hela landet.

Enligt en undersökning genomförd av Statens Väg- och Transportforkningsinstitut, VTI, har en tredjedel som omkommit i trafiken de senaste tio åren varit påverkade av droger eller alkohol.

Hela listan: Här sitter de nya fartkamerorna

Risken ökar tusenfalt

Har man mellan 0,2 och 0,4 promille alkohol i blodet när man kör bil är risken tolv gånger högre för en dödsolycka. Är man ordentligt påverkad, med en promillehalt på 2,2 till 2,4 är risken 1300 gånger högre, enligt VTI. Kör man på natten är den skattade risken 3300 gånger högre för en dödsolycka.

I Sverige dras gränsen för rattfylla vid 0,2 promille. 1,0 promille eller mer räknas som grov rattfylla. Förra året anmäldes omkring 26 300 rattfylleribrott, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå.

Fängelse vid grov rattfylla

Åker man fast i en kontroll och ligger precis över gränsen för rattfylla kan man klara sig med en varning. I svårare fall blir man av med körkortet i ett år, och vid grov rattfylla två år – här blir straffet oftast också fängelse.

Blir man av med körkortet mer än i ett år måste man göra ett nytt förarprov, inklusive teoriprov. Man kan ansöka om att få tillbaka körkortet med villkoret att ett alkolås monteras i bilen under spärrtiden.

Lämna ett svar