Ford Focus RS – så snabb är nya busbilen!

När Ford Focus RS visades upp i Genève fick vi veta det kanske viktigaste – att bilen får fyrhjulsdrift. Uppgifter om motoreffekt och acceleration utelämnade tillverkaren däremot. Under Goodwood Festival of Speed fick vi sedan se att bilen får en fyrcylindrig turbomotor med 350 hästkrafter och ett vridmoment på 440 newtonmeter, som med hjälp av en så kallad overboost-funktion kan ökas till 470 newtonmeter under 15 sekunder.

Nu vet vi att bilen blivit snabbare än sin föregångare och de flesta av konkurrenterna.

LÄS MER: Nu vässas Seat Leon Cupra ännu mer!

Betydligt bättre acceleration

Ford Focus RS toppfart ligger på 266 kilometer i timmen – siffror snarlika de hos föregångaren. Men accelerationen har blivit betydligt bättre. Med 45 nya hästkrafter gör bilen 0-100 kilometer i timmen på 4,7 sekunder. Det är hela 1,2 sekunder snabbare än förra generationens Focus RS.

Som en jämförelse tar det konkurrenten Volkswagen Golf Sportscombi R 5,1 sekunder att komma upp i tresiffrigt. Audi S3 och Honda Civic Type R gör samma sak på 5,0 respektive 5,7 sekunder. Mercedes AMG A45 och Audi RS3 får den desto svårare att hänga med, men de är båda betydligt dyrare än Ford RS.

Priset i Sverige börjar på ganska saftiga 384.300 kronor. Focus RS ska lanseras under våren 2016 och Ford tar nu emot beställningar på den.

Lämna ett svar