Nu måste VW avslöja detaljerna om fusket

Det var förra veckan som Volkswagen meddelade att de fuskat även gällande CO2-utsläpp på bilar i Europa. Fusket skulle omfatta cirka 800 000 bilar. Sedan tidigare har VW erkänt fusk med utsläppssiffror på bilar i USA, ett fusk som totalt omfattar 11 miljoner bilar över hela världen.

Bland de 800 000 bilar som berörs i Europa finns bilar från VW, Seat och Skoda. Fusket i Europa är dock inte av samma slag som det i USA där en programvara har manipulerats.

BILTEST: Så bra är VW:s nya laddhybrid Passat GTE

VW får 10 dagar – sen måste de berätta hur de gjort

Men exakt vad fusket består i vill EU veta och EU har gett Volkswagen tio dagar på sig att presentera detaljer. EU:s klimat- och energikommissionär Arias Canete har skrivit brev till VW:s vd Matthias Müller och framfört kraven, allt enligt en rapport i tidningen Wall Street Journal.

Anledningen till att EU trycker på är att flera länder i unionen, som Tyskland, Frankrike och Storbritannien har skatteregler som är kopplade till CO2-utsläpp.

Och om VW fuskat med CO2-siffrorna har kan de här länderna kräva in restskatt och böter.

VW:s Matthias Müller har uttalat att han vill att länderna i EU ska komma till VW med sina eventuella skattekrav i stället för att gå på enskilda bilägare. Müller har lovat att stå för CO2-notan.

VW-aktien har rasat till halva värdet

Branschanalytiker har gjort bedömningen att VW:s skattenota kan uppgå till hela 350 miljarder kronor. De senaste veckorna har VW:s aktie rasat i värde och priset är nu cirka hälften av det bedömda värdet.

I dag inledde VW-koncernen förhandlingar med olika fackliga organisationer om ett sparpaket som ska försöka samla ihop pengar till kommande skadestånd och kostnader relaterade till dieselskandalen.

I USA har VW försökt att mildra skandalen med ett erbjudande till kunder med den drabbade tvålitersdieseln på 1000 dollar.

LÄS MER: Så får du bort olika fläckar i bilen

Lämna ett svar