Jaguar F-Pace – lyxig suv i toppklass

Hur nya F-Pace skulle se ut fick vi egentligen se redan för ett par år sedan när Jaguar visade upp konceptbilen C-X17.

Det visar sig nu när vi får titta på den färdiga bilen att mycket av designen från den fick hänga med hela vägen till produktion.

Jaguar F-Pace är en aning större än Porsche Macan, bilen är enligt Jaguar 4 731 millimeter lång och 1 963 millimeter bred. Den är dock rätt mycket lättare – tack vare att Jaguar använt mycket aluminium både i karossen och chassit har man kommit ner i tjänstevikter mellan 1 665 och 1 884 kilo. Köper man en Macan får man räkna med att släpa omkring på minst 100 kilo till.

Utrymmena inne i Jaguar F-Pace är väl tilltagna. Bilen upplevs som riktigt rymlig och vi sitter riktigt skönt även i baksätet. Lastutrymmet är överraskande bra: 650 liter ska få plats här bak. Det är mer än i de flesta stora kombibilarna.

LÄS MER: Vi bekantar oss med nya folksuven VW Tiguan

Exklusiv känsla

Känslan i nya F-Pace är exklusiv.

Naturligtvis är bilarna som visas upp på bilsalongen och som vi får känna och klämma på topputrustade, men intrycket av hög kvalitet är starkt i F-Pace. Snygga material och en sofistikerad interiör design.

Fyra motorer kommer att erbjudas till F-Pace när den börjar säljas.

Instegsmotorn är en tvålitersdiesel på 180 hästar som går att kombinera med bak- eller fyrhjulsdrift. Med bakhjulsdrift blir den här motorn det snålaste alternativet, 4,9 liter per tio mils blandad körning och 129 gram per kilometer anges.

Sen följer en 300-hästarsdiesel med automatlåda och fyrhjulsdrift.

Kompressormatad motor från F-Type

Två bensinmotorer finns också som båda kombineras med fyrhjulsdrift och automatlåda. Det handlar om en trelitersmotor på 340 hästar och en 380-hästare med kompressor, lånad från sportbilen jaguar F-Type. Med den motorn ska Jaguar F-Pace klara 0–100 km/h på 5,5 sekunder och toppfart anges till 250 km/h.

Det finns inga uppgifter om hur mycket en F-Pace kommer att kosta i Sverige. I Storbritannien kostar snikversionen från motsvarande 440 000 kronor.

Man får nog räkna med ett par hundra tusen kronor till för en bil med stor motor, mycket utrustning och fyrhjulsdrift.

LISTA: Svenskarnas drömbilar – mest klickade modellerna på Blocket.se

Lämna ett svar