Allians ska stoppa attacker mot bilar

Allt fler bilar är uppkopplade mot internet och allt fler funktioner som är beroende av uppkoppling hamnar i nya bilar. Samtidigt ringer allt fler varningsklockor varnar för att det finns risker med trådlösa uppkopplingar, säkerhetshål som skulle kunna utnyttjas av till exempel terrorister eller organisationer som vill utöva utpressning.

Säkerhetsbrister avslöjade

Vid ett flertal tillfällen har säkerhetsbrister avslöjats hos flera olika bilmodeller, det kanske mest uppmärksammade är de två hackarna Chris Valasek och Charlie Miller som demonstrerade hur de lyckats hacka sig in i Fiat Chryslers mjukvara Uconnect. Tidningen Wireds reporter fick uppleva hur de tog full kontroll över hans Jeep och till slut slog ut bromsarna och styrde ner bilen i ett dike.

Flera stora biltillverkare

Organisationerna Alliance of Automobile Manufacturers och Association of Global Automakers, sammanslutningar med medlemmar som bland annat BMW, Fiat-Chrysler, General Motors, Mazda, Toyota, Volkswagen USA, Mercedes-Benz och Volvo som gör nu gemensam sak för att bygga upp ett försvar inför möjliga hot mot uppkopplade bilar. Alliansen kommer att dela information och analyser från hela industrin för att tillsammans hitta sätt att skydda sina bilar mot hot.

– Med fler och fler uppkopplade bilar på vägarna försöker medlemmarna nu förstå tillståndet på marknaden i dag och under åren framöver, säger en representant för Energy and Commerce Committee till Autonews.

Lämna ett svar