Bepansrad Volvo hett eftertraktad

Värnamo nyheter var först med att rapportera om den bepansrade Volvon. En, till det yttre, välbehållen men inte alls iögonfallande blå Volvo S80 T6 Executive av 2002 års modell. Bilen har dock unika egenskaper. Bland annat skulle den klara av att bli beskjuten, den har punkteringssäkra däck och ett inbyggt släckningssystem om brand skulle bryta ut. Förutom den tunga säkerheten har bilen bekvämligheter som extra benutrymme där bak, kylskåp och kassaskåp. En bil som uppenbarligen har byggts för att transportera viktiga personer på ett både tryggt och bekvämt sätt.

En av Afrikas rikaste män

Jojjas bil ropade in bilen på KVD (Kvarndammen) för ett år sedan. Då hade den använts av vaktbolaget Securitas för att transportera så kallade skyddsobjekt. Innan dess tillhörde bilen, enligt Morgan Johanssons efterforskningar, Corral Petroleum Holdings och bolagets ägare affärsmannen Mohammed Hussein Al Amoudi. Den saudisk-etiopiske affärsmannen beskrivs som en av Afrikas rikaste män och har affärsintressen i bland annat Marocko, Etiopien och Sverige. Forbes uppskattade förra året hans förmögenhet till över 15 miljarder kronor. I Sverige har Al Amoudi bland annat köpt OK Petroleum AB 1994 som senare omvandlades till Preem. Och enligt vad Morgan Johansson fått veta om pansarbilens tidigare ägare är det Al Amoudi som har haft det extra benutrymmet där bak i S80:n.

– Det är han som har åkt i bilen. den har stått på hans ställe i Mälardalen.

Trots att Volvon har några år på nacken har den bara rullat 5600 mil och skicket är gott både in- och utvändigt. Pansarutförandet gör att bilen är tyngre än en ordinär S80 men det bidrar även till att fordonet haft så många intressenter. Morgan Johansson berättar att det handlar om allt från Volvosamlare till unga killar som vill ha något helt unikt att visa upp på Vallåkraträffen.

Har hittat ny ägare

Och bepansrade fordon finns inte ute till försäljning till vardags.

– Mig veterligt har det aldrig sålts något bepansrat fordon till allmänheten i Sverige. Den är ju lite speciell på det viset, säger Morgan Johansson.

Bilen har nu funnit en ny ägare i Stockholm. Morgan Johansson vill inte kommentera summan men förklarar att ”han är nöjd”.

Eftersom bilen är speciell har Jojjas bil varit angelägna om att den inte ska hamna i orätta händer. Att Volvon ska bevaras och sparas.

– Och det blev bra, säger Morgan Johansson

Lämna ett svar