KLASSIKER: Ovanlig sportbil före Audis tid

Den fartiga Designen i kombination med en ilsket rytande tvåtaktsmotor gör att bilen både syns och hörs på långt avstånd. Ja, den är inte speciellt diskret, säger Stig Olsson med ett skratt när han med viss möda krånglar sig ur den låga bilen.

Trots att motorn stängts av ligger det kvar en doft av tvåtaktsolja, vilket brukar förknippas med DKW:s bilar. Stig Olsson har dock valt att köra på en olja som ryker mindre, vilket uppskattas av medtrafikanterna.

DKW-ägare brukar klaga på att bilisterna hela tiden försöker köra om dem på grund av avgaserna. Men det händer inte mig, säger han men tillägger att det också kan bero på att den lilla bilen har riktigt bra fartresurser.

Vid rödljusen kommer den ofta i väg först och sen är det inga problem att hänga med moderna bilar upp till motorvägsfart.

Hittade bilen av en händelse

Trots att Stig Olsson till vardags driver en bilverkstad som är specialiserad på Citroën klappar hans hjärta extra för just DKW, vilket beror på att han vuxit upp med dem.

Farsan hade alltid DKW och var helnöjd, så jag har tagit över hans intresse. Just den här modellen var min drömbil när jag var liten, och när jag var 17 år var det nära att jag köpte en. Affären rann dock ut i sanden eftersom jag inte hade körkort och sedan dess har jag letat efter ett lämpligt exemplar.

Av en händelse fick han för några år sedan veta att det fanns en bil som var till salu i Jönköping.

Riktigt dåligt skick

Men skicket var inte det bästa. Bilen hade besiktigats 1971 och sen ställdes den av och användes som leksak. När jag köpte den fick vi släpa ut den ur garaget med traktor.

Under de kommande åren fick han fullt upp.

Karossen lyftes från ramen, motorn revs ned i sina beståndsdelar och helrenoverades, bromsarna byttes och bilen fick nya hjulcylindrar.

Sen fick jag bygga ett nytt golv, göra en hel del plåtarbeten innan jag satte ihop allt och fick den lackad.

Lämna ett svar